10 начина да се отървете от плевелите в градината

57758
10 начина да се отървете от плевелите в градината
Снимка: iStock/ Guliver

Плевелите тровят живота на градинарите. Тук сме събрали ефективни методи за справяне с диворастящи билки.

Борба с плевелите в градината

1. Премахване на плевели чрез оран или плевене

Най-екологичният, но отнемащ време начин е да премахнете плевелите на ръка или с градински инструменти. Копайте и след това методично изкоренете плевелите от земята. Ако част от корена остане, скоро на това място ще поникне ново поколение диви растения..

2. Химичен контрол на плевелите

Третирането с хербициди ви позволява да се отървете от пирей, кравешки пащърнак, детелина, глухарчета за един ден. Химикалите попадат в растенията и ги убиват. В резултат на това листата и корените умират, остава само да се премахнат сухите растения. Най-ефективно е да се пръска в началото на пролетта, докато дивите растения придобиват сила и цъфтят.

Как да омекотим водата за поливане

3. Мулчиране или покриване с агротекстил

В избраната площ се косят плевели, отстранява се слой копка и се обръща. Залейте мястото с препарат, съдържащ бактерии, които ускоряват процеса на разлагане на органичната материя. След това покрийте района с агроматериал, оставете го до следващата пролет. До началото на сезона под навеса се образува слой плодородна почва без плевели. Подобен ефект има и мулчирането.

4. Ефективна борба с плевелите: зелен тор

Дивата трева расте на празни места. В пространството, заето от насаждения, се появяват едногодишни плевели, с които е най-лесно да се справите. Ако се освободи леха в средата на сезона, тя се засява със зелен тор или други бързорастящи зеленчуци.

Този метод обогатява почвата с азот, предотвратява разпространението на бактерии и гъбички. Подходящи за засаждане: бобови растения (грах, нахут, фасул), зърнени култури (овес, ечемик, просо), кръстоцветни (синап, репички, рапица), астра (слънчоглед), хидрофилни (фацелия), амарант (амарант, амарант).

Борба с плевелите народни средства

1. Етилов алкохол

Този метод е изобретен в САЩ преди почти 100 години. 30 дни преди сеитбата почвата се третира с алкохол (150 ml водка се разрежда в 10-литрова кофа с вода). Етиловият алкохол стимулира покълването на семената на плевелите. Те поникват заедно и веднага се плевят.

Елиминирайте плевелите завинаги с тази домашна смес

Плевелите в градината и по тротоара пред дома ни могат да бъдат истинска досада, която да ни избожда очите. Подгответе градината за пр...

2. Сода

Содата за хляб е ефективен и безопасен убиец на плевели. Разтворете 5 супени лъжици прах в 5-литрова кофа с вода, поливайте "младия растеж". Агентът не действа върху възрастни плевели. Трябва да обработите веднага след приготвянето - срокът на годност е 2-3 часа.

3. Оцетна киселина

За да приготвите разтвора, ще ви трябват 600 ml трапезен оцет 9% и 10 литра вода. Оцетната вода се излива в бутилка със спрей, растенията се пръскат през април и септември.

4. Хербициден сапун

Изпитани начини, с които да се отървете от плевелите в градината

Независимо дали сте опитен фермер или просто начинаещ в този бизнес, не можете да избегнете борбата с плевелите. Има безброй хербициди ...

Отровният сапун може да се направи на ръка. Вземете: 2 чаши вода, 2 чаши трапезен оцет 9%, 2 чаши настърган сапун за пране. Смесете всички съставки, оставете 2-3 часа. След това разтворът се излива в контейнер с пулверизатор, обработват се обраслите зони.

5. Вряла вода

Този метод не помага веднага, ще трябва да повторите процедурата 5-7 пъти. Вряла вода се излива в желязна лейка, полива се парцела с плевели.

6. Сол

В 20 литра вода се разтваря 1 кг едра сол. Единственият минус е, че солената почва става неподходяща за отглеждане на зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com