10 най-добри билки за силна имунна система

6324
10 най-добри билки за силна имунна система
Снимка: iStock/Guliver

Различните видове билки играят важна роля в народната и алтернативната медицина. Вярно е, че някои растения не сме свикнали да възприемаме като „билки“, но предвид важната роля, която може да играят за укрепването на нашия имунитет, имаме пълното право да ги удостоим с тази чест.

Ето мнението на д-р Патрисия Лейте, специалистка по спортна диетология в испанския университет „Мигел де Сервантес“ и член на Международното дружество по спортна диетология.

1. Овес.

Зърната на овеса съдържат бета-глюкан. Това е вид целулоза (фибри) с антимикробен капацитет, която е и супер-мощен антиоксидант, спомагащ за профилактиката на различни заболявания. Когато включите овесените зърна в менюто си, усилвате своя имунитет.

2. Ечемик.

Проучване показва, че когато животните консумират овес и ечемик, е по-малко вероятно да се заразят с грип, херпес и дори антракс. При хората той повишава имунитета, ускорява заздравяването на рани и засилва действието на антибиотиците.

Хората с тази кръвна група са с най-слаб имунитет

3. Чесън.

Тази подправка съдържа активното вещество алицин, което се бори с инфекциите и бактериите и по този начин влиза в списъка на храните, повишаващи имунитета. Британски учени давали екстракт от чесън на 146 души в продължение на 12 седмици. Установено било, че склонността им към настинки спаднала с 2/3. Други проучвания показват, че любителите на чесън, които поглъщат повече от шест скилидки на седмица, намаляват с 30% риска за развитие на колоректален рак (рак на дебелото черво) и с 50% риска от рак на стомаха.

4. Черен чай.

Проучване в Харвард установило, че хората, които пият 5 чаши черен чай на ден в продължение на 2 седмици, имат 10 пъти повече сили да се борят с вируси в кръвта си, отколкото хората, които нямат подобен здравословен навик.

5. Зелен чай.

Аминокиселината, която се съдържа в зеления чай и е отговорна за стимулирането на имунната система, се нарича L-теанин и се среща изобилно и в двата вида чай (черен и зелен). Идеалният вариант е да се приемат 3 до 5 чаши чай на ден, за да се оптимизират антиоксидантните ефекти.

6. Бъз.

Изсушените цветове от бъз са били почитани като лечебни средства от европейските селяни още през ХІІ век. Тяхното антивирусно действие се свързва с наличието на флавоноиди и сапонини.

7. Джинджифил.

Корените на джинджифила били пренесени от Азия в Европа от Марко Поло – а оттам и в в Америка от португалските колонисти. Широко използван в традиционната китайска медицина, джинджифилът често се използва за овкусяване на рецепти заради своя аромат и пикантност.

Как да поддържаме здрав имунитет в зимния сезон

8. Градински чай – салвия.

Този храст често има сини, розови или бели цветове, но по-важни за имунитета са кадифените му листа – именно в тях са концентрирани неговите антимикробни и противовъзпалителни елементи. Един от компонентите му е и кафеената киселина.

9. Куркума.

Ключова съставка в много сосове на традиционната индийска кухня, тази ярко жълта подправка с горчив вкус е използвана дълги години като противовъзпалително средство от древните народи на Индустан при лечението на остеоартрит и ревматоиден артрит. Скорошно проучване показа, че високите концентрации на куркума може да помогнат за отслабване на възпаления и треска.

10. Чай от тинтява.

Чаят от тинтява също е сред най-добрите чайове за подсилване на имунитета. Като насърчава естественото антимикробно действие, растението затруднява зловредните въздействия на вирусите и бактериите. При това този чай е чудесен за лечение на фарингит и синузит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно