10 признака на недостиг на витамин В12 (Част I)

8868
10 признака на недостиг на витамин В12 (Част I)
Снимка: iStock/Guliver

Възрастта, начинът, по който се храним и средата, в която живеем, играят важна роля в способността ни да абсорбираме важни витамини от храната си и да оптимизираме здравето си. Докато някои хранителни вещества се консумират лесно, други не са толкова прости нито за прием, нито за усвояване. Такъв е витамин B12.

Този важен, водоразтворим витамин е едно от онези хранителни вещества, което често не се усвоява по най-добрия начин. Дефицитът му може да доведе до много и разнообразни здравословни проблеми. Ето защо е важно да му обърнем специално внимание.

Какво представлява витамин В12?

Витамин В12 играе съществена роля за поддържането на здрава нервна система и за производството на ДНК. Жените, особено възрастните, са най-уязвими към рисковете за здравето, свързани с дефицита на витамин В12, но могат да бъдат засегнати всички възрасти и пол.

Тъй като витамин В12 се намира естествено в животински храни, включително месо, риба, птици, яйца и млечни продукти, хората, които следват стриктен вегетариански или вегански начин на хранене са по-застрашени от дефицит.

Какво се случва, когато витамин В12 е с ниски нива?

Симптомите на дефицит на витамин В12 са фини и не винаги могат да предизвикат достатъчно безпокойство, но е важно да поддържате връзка с тялото си и да се консултирате със здравен специалист, ако някои от тези 10 признака за на лице:

1. Слабост и умора

Витамин В12 е необходим за образуването на червени кръвни клетки, които помагат за пренасянето на кислород в кръвта. Когато кислородът не тече свободно около тялото ви, ще започнете да се чувствате уморени и изтощени, без значение колко често си почивате.

2. Промени в настроението

3 ТРЕВОЖНИ симптома при недостиг на витамин D

Както може би знаете, витамин D се набавя по естествен път най-добре през лятото, когато слънчевите лъчи са в почти непрекъснат контакт...

Изследвания, свързващи липсата на витамин В12 с депресията, твърдят, че ниските нива на витамина могат да попречат на сигналите към и от мозъка ви и да причинят увреждане на мозъчната тъкан. Това инхибира способността на мозъка ви да регулира настроението и да задържа информация.

Въпреки че има много фактори, които допринасят за промените в настроението и депресията, възможно е увеличаването на приема на B12 да ви помогне да поддържате здравословно, балансирано психическо състояние.

3. Замъглено зрение

Ако не се лекува за продължителен период от време, липсата на В12 може да увреди зрителния нерв или да запуши кръвоносните съдове в ретината, причинявайки замъглено зрение, двойно виждане, чувствителност към светлина и дори загуба на зрението.

Изтъняването на зрителния нерв поради липса на витамин В12 е известно като зрителна невропатия. Обикновено това увреждане може да бъде обърнато чрез прием на витамин В12.

Костадин Ангелов: Презапасяването е причина за проблема с липсата на някои лекарства

На територията на България имаме достатъчно количество медикаменти и презапасяването с лекарства е причината за проблема, който наблюда...

4. Бледа или жълтеникава кожа

Без B12 и червените кръвни телца, кожата ви може да загуби здравословния си тонус и да изглеждате бледи. Това състояние е известно като жълтеница.

Отслабените червени кръвни клетки се разграждат по-бързо, като произвеждат билирубин, кафяво оцветено вещество, произвеждано от черния дроб, когато разгражда старите кръвни клетки, което води до това кожата ви да изглежда жълта.

5. Висока температура

Макар и необичайни, подобни на треска симптоми могат потенциално да възникнат от липсата на витамин В12. Мегалобластната анемия, произтичаща от липсата на витамин В12, може да причини рязко повишаване на телесната температура, ако не се лекува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com