10-те стъпки за прибиране на цветята

12011

Лятото е към своя край, а есента настъпва съвсем скоро. С това и наближава времето да приберем саксийните цветя вкъщи. В тази статия ще разберете 10-те стъпки, които да предприемете, за да имате красиви стайни цветя.

Планирайте прибирането предварително

Не чакайте времето да застудее, а направете плавен преход към прибирането на цветята. Не всички ще издържат ниските температури за това е необходимо най-топлолюбивите да бъдат прибрани от рано. Най- често това са цитрусите, палмите, дипладения, бугенвилия и други.

Проверете внимателно

Преди да влязат вътре всички растения трябва да бъдат прегледани за неприятели, заболявания или насекоми, жабки и гущери, за да не попаднат в жилището и да тръгнат и по другите растения.

Измийте праха и подстрижете излишните клони

Измийте под душа праха събран върху листата с хладка вода и почистете саксиите. Ако някой растения да прекалено големи може да ги подрежете. Така ще ги обновите и ще им предадете по-свеж вид.

Ползите от стайните растения за нашето здраве

Спрете временно с торенето

През есенно зимния период растенията трябва да бъдат оставени да си почиват. Временно спрете подхранването с торове и го подновете отново на пролет.

Разпределете къде да поставите саксиите

Разпределете цветята спрямо нуждите им. Помислете кои от тях могат да преживеят  зимата на по-хладно и тъмно, за да не заемат мястото на други, които имат нужда от топлина и светлина. Например - мушкатото ще издържи в мазето, но антуриума не.

Изолирайте от студа

Преценете спрямо това, които растения могат да бъдат оставени до прозореца или върху по-студен плот, защото някои от тях може би ще имат нужда от подложка и изолация под саксиите, освен чинийката за вода.

Преглеждайте листата и стеблата  редовно

Преглеждайте редовно дори след като приберете цветята, защото е напълно възможно по всяко време да се появят вредители като листни въшки, щитоносни въшки, акари и т.н.

Растенията, които пречистват въздуха у дома

Поддържайте оптимална температурата

20-27 градуса е най-добрата дневна температура за отглеждане на цветята, а нощната 10-13 градуса. Някои растения обаче имат нужда от покой и за тях и 10 градуса са идеална среда.

Помислете реалистично

Ако не можете да осигурите оптимални за правилното отглеждане на цветя условия или нямате достатъчно място, където да ги приберете през зимата, то по-добре ги подарете на някой, който би им осигурил необходимото.

Размножете, когато е възможно

Сега е периода, в който да вкорените резници, които напролет ще са готови за пресаждане в по-големи саксии и изкарване на терасата, за да ви радват с още повече цвят!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Цветята ви са започнали да загиват?...
Как е правилно да се полива мушкатото...
Защо през декември хитрите градинари...
Закъснявате със сеитбата на домати...
Никога не слагайте саксията с...
Зазимяването на петуниите ще...
Дървото на парите ще цъфти дори...
Опитните градинари винаги правят...
Защо листата на орхидеята пожълтяват...
Опитните градинари садят подправки...
8 грешки при засяване на моркови,...
Опитните градинари не забравят...

Последни новини