10 знака, по които да разпознаете диабета

4852
10 знака, по които да разпознаете диабета
Снимка: iStock/Guliver

Повишените нива на кръвна захар могат да доведат до развиването на диабет и други заболявания. Всеки човек трябва да следи здравословно си състояние и да внимава какви сигнали изпраща тялото му. Поддържайте нивата на захар в кръвта в норма. Ако бъдат взети мерки навреме може да се предотврати развиването на диабет.

Много хора смятат, че основна причина за повишените нива на кръвна захар, се крие в храната, която консумираме. Безспорно сладките храни могат да повишат значително захарта ни, но те не са основната причина, която може да доведе до развитието на диабет, например. Липсата на физическа активност, високите нива на стрес и дори някои лекарства могат да бъдат сред основните причини за висока кръвна захар.

Сигнали, които ни изпраща тялото при повишение на нивата на кръвна захар

Важно е да отбележим, че високата кръвна захар е само един от възможните симптоми за диабет. Ако имате високи нива на захар в кръвта, то това не означава, че имате диабет! Някои хора развиват диабет, без да имат повишение в тези показатели.

Сухота в устата

Тя е един от основните симптоми при диагностицирането на диабет. Високите нива на захар в кръвта предизвикат сухота в устната лигавица. Сухотата в устата може да бъде причинена и при приемането на различни медикаменти за лечение на диабет. За да се предпазите от сухота в устата пийте повече вода, поддържайте добра орална хигиена и избягвайте наситени със захар напитки.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КАФЯВА И КОКОСОВА ЗАХАР

Бавно зарастване на рани

Бавното зарастване на рани е симптом за слаба имунна система. При пациенти диагностицирани с диабет, имунната система е слаба и не се задейства навреме. Тогава се повишава рискът от инфекции и да се стигне до по-сериозни усложнения.

Доспива ви се след хранене? Изследвайте се за тази болест!

Ако ви се приспива след хранене, имате желание да се отпуснете и се трупнали излишно тегло в областта на талията, това са само някои от...

Сърбеж и суха кожа

Сухата кожа може да бъде предупредителен сигнал за диабет. Тялото ни прави постоянни опити да изхвърли излишната захар чрез урината. По този начин се стига до дехидратиране и изсушаване на кожата. Най-често засегнати са краката и стъпалата.

Замъглено зрение

Проблемите със зрението, които може да причини диабетът са изключително сериозни и не бива да ги подценявате. Първият симптом е замъглено виждане или кървене от очите. В най-тежката си фаза, диабетът може да доведе до пълна слепота!

Умора

Симптома на диабет, който често пренебрегваме

Диабетът е коварно заболяване. Но често не обръщаме внимание на симптомите, които алармират за развитието му. Очите са особено податлив...

Чувството за умора, което изпитват диабетиците, е свързано с невъзможността на тялото ни да произвежда или да усвоява инсулина. Организмът ни не може да усвои правилно глюкозата, а тя е основен източник за енергия.

Често уриниране

Лекарите споделят, че нормалното уриниране е от 1 до 10 пъти на денонощие. То е симптом за развитие на диабет, който е предизвикан от това, че тялото се опитва да изхвърли излишната захар от себе си чрез урината.

Жажда

Тя е следствие на честото уриниране и изхвърлянето на огромни количества течности. Организмът се дехидратира и дори изпиването на големи количества вода може да не бъде достатъчно, за да бъде притъпено чувството за жажда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com