102-годишна украинка: "Искам да дочакам победата"

2250
102-годишна украинка: "Искам да дочакам победата"
Снимка: Getty Images

Старицата седи на дивана в къщата си и подготвя конците. Недовижда и недочува вече, но продължава да работи - плете камуфлажни мрежи за украинските войници. 102-годишната Любов Ярош е родена през 1920 година в Пустелники, Житомирска област, а сега живее в съседното село Ходорков.

Семейството ѝ не било бедно. Отглеждали животни - кокошки, прасета, крави, коне. Но всичко им било отнето и прехвърлено към колхоза. Когато започва Гладоморът, Любов е само на 13 години.

"Най-лошата война"

"Нямаше какво да ядем", спомня си жената. "Някои хора имаха картофи и събираха обелките с кълнове, които отново "засаждаха" върху картофи, за да се родят други. Така отглеждахме картофи."

Хората оцелявали с коприва и липа, от които пекли нещо като хляб. А чай си правели от цвекло. "Варяхме супа от жито - ставаше рядка, но все пак беше нещо. Хапваш малко и лягаш", спомня си възрастната жена.

От недохранване ръцете и краката на Люба се подували. "Не можех да ходя, баща ми ме носеше на ръце навън", разказва жената. През нощта я измъчвали кошмари, а родителите ѝ се опасявали, че момичето няма да оцелее. По онова време много деца умирали от глад. "Умираха в домовете си, а после мъже идваха да ги изнесат. Натоварваха ги на камиони, после изкопаваха голяма дупка в земята и ги хвърляха в ямата - по десетина тела погребваха така."

Любов Ярош имала пет братя и сестри. Най-големият от тях - Михаил - починал след побой. В едно съседно село пазач го хванал, докато момчето търсело цвекло, което да занесе на семейството си. А 4-годишната Оля, по-малката сестричка на Люба, умряла от глад.

От глад умирали и кравите в колхозите, защото никой не ги хранел. Но хората не можели да ядат месото, защото то било нарочно натравяно - заливали го с някаква течност в бутилки с надпис креолин. "Разрязваха кравата през средата и я заливаха с креолин", спомня си Любов.

"За всичките тези ужаси никой никога не говореше", продължава жената. Хората се страхували, че ще ги хвърлят зад решетките. Умишлено наложеният масов глад в Украйна през 1932-1933 е дело на съветското ръководство с цел да бъдат накарани украинските селяни да влязат в колхозите и едновременно с това да бъде сломена народната съпротива. За Гладомора в Украйна се заговори открито чак след краха на Съветския съюз, а през 2006 година Върховната рада (украинският парламент) призна Гладомора за геноцид над украинския народ. Според преценките на историци в онези години в Украйна са умрели около 4 милиона души.

След Гладомора Любов Ярош преживява и Втората световна война. На два пъти се опитвали да я отведат на работа в Германия. Но момичето все успявало да избяга. "Взеха ме там, в Германия, но аз избягах. После дойдоха вкъщи пак да ме вземат. Само че аз взех нож и се самонараних - порязах си ръцете, гърдите, а раните посипах със сол. Страшни наранявания си причиних", разказва жената.

Когато започнала Втората световна война, Любов била млада жена. Работила в колхоз, в дъскорезница, научила се дори да обработва нивите с трактор, защото мъжете били на фронта. Сега, на 102-годишна възраст, Любов отново преживява война - агресията на Русия срещу Украйна. "Това е най-лошата война, на никого не пожелавам да му се случва", казва Любов.

"Искам да я дочакам тази победа"

Трима нейни внуци се сражават на фронта. Записали са се доброволци. А тя плете маскировъчни мрежи за войниците. Заедно с дъщеря си вече е ушила девет броя. "Така ще се скриете от врага, момчета. За да не ви победи", казва възрастната жена.

Всеки ден 102-годишната Любов слуша новините и си мечтае всички украински войници да се върнат живи у дома. Но най-много иска да доживее победата на Украйна. "Какво ли не преживяхме - и глад, и студ. Но още страдаме. Още чакаме победата. Искам да я дочакам тази победа."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа