НА ЖИВОВойната в Украйна

1300 хектара нови гори ще залесят с 60 млн. лв. от ЕС

1687

Над 60 милиона лева са осигурени за залесяване на нови гори в България. Парите се разпределят между шестте държавни горски предприятия и е планирано с тях да се залесят 1300 хектара нови гори, става ясно от съобщение на Оперативната програма „Околна среда“, откъдето е финансирането.

Вчера е било дадено началото на дейностите по програмата за подобряване на природозащитното състояние на горски природни местообитания чрез залесяване. Чрез тях ще се постигне ключов ангажимент на страната към инициативата на ЕС за засаждане на три милиарда нови дървета в изпълнение на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие за 2030 г.

Министърът на околната среда Росица Карамфилова подписа договори с директорите на три от държавните горски предприятия.

Средствата за Югозападното държавно предприятие в Благоевград са в размер на 12,5 млн. лв. и ще послужат за производство и засаждане на над 2.2 милиона дръвчета върху обща площ от 330.5 ха.

На Югоизточното предприятие в Сливен се предоставят 10 млн. лв. Предстои да бъдат залесени над 151 хектара и да се попълнят площи от общо 148 хектара.

За Южноцентралното предприятие в Смолян са предвидени 8 млн. лв. за залесяване на около 154 ха и попълване на горски култури в близо 41 ха.

С изпълнението на мерките по трите проекта площта на горските местообитания ще се увеличи с близо 700 ха, като същевременно ще се подобри природозащитното им състояние.

“Убедена  съм, че действията, които предприемаме, са в полза на околната среда, в полза на богатото биоразнообразие. Със стартирането на тези важни проекти ние не само ще изпълним редица ключови за държавата цели, но и даваме нашия принос към мисията по опазване на горите”, каза министър Карамфилова.

Министърът на земеделието Явор Гечев отбеляза, че дори и наглед нерешими казуси могат да бъдат решени със съвместни усилия и с лекота, когато се спазва законодателството. 

До края на годината предстои да се подпишат още три договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за залесяване на още 600 ха нови гори.

На Северозападно държавно предприятие във Враца ще се предоставят 10 млн. лв., за да се залесят 3 623 дка с около 680 хиляди фиданки и отглеждане на 19 806 дка горски култури и 1 355 дка млади насаждения.

Толкова е и бюджетът за Северноцентралното държавно предприятие за залесяване на 5 353 дка.

За Североизточното предприятие в Шумен е заложена сума над 11 млн. лв. за залесяване на 230 ха и съпътстващи дейности.

По шестте проекта се финансира залесяване с дървесни видове, отглеждане, транспортиране и съхранение на посадъчен материал, ремонт и модернизация на разсадници, доставка на техника.

В резултат от изпълнението им ще се увеличи капацитетът на предприятията за производство и засаждане, като се ремонтират разсадниковите стопанства. Общата площ на новозасъдените гори ще е над 1 300 ха, произведените нови фиданки ще са над 2,5 млн., а засадените - над 1 млн.

ОЩЕ: Русенци превръщат сметище в гора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Добрите новини

Българи се похвалиха с рекорд,...
Улица в София ще носи името на емблематичния...
Млад лекар се завърна да лекува...
Конкурс търси 7 думи, вдъхновени...
Двама българи сред финалистите...
Акторът Лео Кадели и майстори...
Майката на болно дете получи от...
Нов метод на физиологична електрокардиостимулация...
Малко момиченце дари косата си...
Признателен баща благодари на...
Българско шоу грабна първо място...
"Приказка в сегашно време" е предизвикателната...

Последни новини