1,4 загинали дневно на пътя от началото на 2022 г. - какви мерки са необходими?

3617
1,4 загинали дневно на пътя от началото на 2022 г. - какви мерки са необходими?
Снимка: БГНЕС

Пътнотранспортният травматизъм е най-голямата заплаха за живота и здравето на българските граждани от началото на 2022 г. Това показва анализ на Института за пътна безопасност.

За първите седем месеца на годината от пътнотранспортни произшествия са загинали 288 души, което прави средно 1,4 загинали на ден. Тежко ранените са 4472 души, което е средно 21,1 на ден.

Месеци преди катастрофата: Румънският автобус се е движил по пътищата на България като камикадзе (СНИМКИ)

Кадри на Европейския център за транспортни политики показват как автобусът на фирмата редовно е минавал по трасето. От инсталирана каме...

Институтът констатира, че през месец юли, след като правителството обяви война на нарушителите по пътищата в България (заради катастрофата на бул. "Черни връх"), загиналите са 63-ма, което е 2,03 души средно на ден. Нарастването е с 0,63 на ден. При тежко ранените е отчетено още по-драстично нарастване през юли - 899 пострадали, или 29,01 средно на ден. Нарастването е със 7,91 тежко ранени на ден спрямо годишната база.

"Изводът от данните за пътнотранспортния травматизъм е, че въпреки декларираните усилия от страна на правителството, жертвите и тежко ранените продължават лавинообразно да се увеличават. При съставянето на правителството на Кирил Петков един от приоритетите, записани в коалиционното споразумение, беше именно повишаване на безопасността на движението по пътищата. За седемте месеца на управление не бе извършена нито една реформа/промяна на модела на споделената (без)отговорност в 12-те институции с отговорности за управлението на риска от ПТП", гласи позицията на Института за пътна безопасност.

Те твърдят, че в този период имало "имитация на действия с лозунги и закани", както и пълен отказ за изграждане на нова платформа за безопасна транспортна среда. Припомнете си какво каза дългогодишният ни рали състезател Димитър Илиев за цялата система, след като в първата половина на юли напусна зам.-председателския пост в агенция "Безопасност на движението по пътищата".

На 2 август президентът Румен Радев представи приоритетите на служебното правителство. Отново един от тях е безопасността на движението по пътищата. Затова експертите на Института за пътна безопасност са идентифицирали няколко риска и заплахи от настъпване на тежки ПТП, с които дават съвет на служебния кабинет "Донев" за бъдещите им действия:

- Силно токсична корупционна среда при управлението на транспортната система. Необходими са незабавни кадрови и структурни промени в цялата система.

Два тира се удариха челно и се запалиха при Ришкия проход, има загинал

Тежка катастрофа затвори Ришкия проход рано тази сутрин. Два тира са се ударили челно. Инцидентът е станал в 5:48 ч. Вследствие на удар...

- Неефективен контрол и компрометиран административно-наказателен процес. Необходимо е обучение на Пътна полиция за прилагане на динамичен и широкообхватен контрол, както и разработване на извънредна процедура по установяване и наказване на системните нарушители на ЗДвП.

- Управлението на пътната инфраструктура е подложено на политически и корупционен натиск. Проблемът е не дали да се разплатим с пътностроителните фирми, а кой да се разплати. Този процес продължава още от служебните правителства на Стефан Янев.

"Необходимо е незабавно повишаване капацитета на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, което да поеме всички аварийни ремонти и неотложни дейности по поддръжката на републиканската пътна инфраструктура. В противен случай, всички ще бъдем заложници на вече изградения модел за управление на пътната инфраструктура", алармират от Института за пътна безопасност.

Според тях е необходимо незабавно възлагане на международен одит за безопасност при построените и ремонтирани пътища от 2019 година до днес.

"Налице е демагогия и некомпетентност при управлението на транспортната система. Необходими са незабавни промени в управлението на Пътна полиция, АПИ, Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата и „Автомагистрали“ ЕАД. Промените би следвало да се извършат на база концепция за развитие на пътната безопасност за следващите пет месеца. Концепцията трябва да бъде приета от Министерски съвет и към нея да има план за действие, както и персонално отговорен заместник министър-председател за изпълнението на плана", гласи още позицията им.

Камион се удари в бетонен стълб на „Тракия”, шофьорът загина

Камион самокатастрофира тази нощ на автомагистрала "Тракия", край пътен възел Ветрен. Инцидентът е станал в 00:46 часа. Влекачът с пол...

Експертите на Института за пътна безопасност очакват в спешен порядък да получат отговор от министър-председателя Гълъб Донев за "предприетите конкретни действия и очакван резултат от тях".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com