150 са язовирите в страната в по-тежко състояние

595
150 са язовирите в страната в по-тежко състояние
Снимка: БГНЕС

Язовирите, които са в по-тежко състояние, са около 150. Такава е първоначалната информация на Държавна агенция по метеорология и технически надзор. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов за плануваните от правителството законови промени, свързани със състоянието на язовирите преди конференция на тема „Цифровата икономика-какви са ползите за потребителите“ по повод Европейския ден на потребителите, предаде Фокус.

„С прехвърлянето на собствеността на язовирите и създаването на търговско дружество веднага ще започнат действия по отстраняване на всички нередности“, изтъкна той.

Създават търговско предприятие, отговарящо за язовирите, които общините не могат да поддържат

Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е и собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат. Това каз...

Попитан колко средства ще бъдат необходими за отстраняване на нередностите, министърът посочи: „Като сума не мога да кажа - нека да видим кои от всички язовири ще бъдат прехвърлени към нас. За всеки сумата е различна. За язовир „Бели Искър“ се говори за сума между 30 и 60 млн.“. „Нямаме точна справка, но така или иначе действия трябва да се предприемат“, коментира Емил Караниколов.

По повод предложението за държавен фонд, в който собствениците на язовири да внасят определена сума от приходите си, той поясни: „Това ще е някаква допълнителна такса от стопанската дейност на язовирите, най-общо казано от наема. Те плащат и такси за извършваните от тях дейности. Обмисляме вариант определен процент от наемите да е приход в този фонд“.

Обсъдихме възможност, която вероятно утре ще е факт, да има търговско дружество, което ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони на язовирите, докато се прехвърля собствеността им, което няма да стане за 1-2 дни, а може би за доста по-дълъг период, допълни Караниколов за плануваните от правителството законови промени, свързани със състоянието на язовирите преди конференция на тема „Цифровата икономика-какви са ползите за потребителите“ по повод Европейския ден на потребителите.

„Вчера имаше заседание при вицепремиера Валери Симеонов. Всички министерства са дали становища. Единодушни сме, че в Закона за водите по отношение на категоризация на язовири ще има задължения за собствениците и операторите за създаване на аварийни планове“, обясни той, цитиран от Фокус.

Въпросът с язовирите не е в парите, а как да се решат проблемите около тях незабавно

С Постановление на Министерски съвет ще бъдат отпуснати 3 млн. лв. на Хайредин, за да се справи общината с язовирите. По-късно днес ще...

„Предвиждаме създаването на държавно предприятие, в което ще бъде прехвърлена собствеността на всички общински язовири, които общините не могат да управляват, обикновено поради липса на финансови средства“, заяви Емил Караниколов и уточни, че се обсъжда възможността да има търговско дружество, което да поддържа речните корита.

„Дори да почистим един язовир, ако от реките тръгнат дървета или растителност, това ще запуши сифоните“, коментира министърът. „Това, което засега се предвижда, е дружеството за язовирите да бъде към Министерство на икономиката или това да е структурата, която се занимава с бедствия и аварии“, поясни Емил Караниколов. „Утре ще имате пълна информация, след като всички го обсъдим в Министерски съвет“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com