16 май - Международния ден на наследствения ангиоедем

3126
16 май - Международния ден на наследствения ангиоедем
Снимка: АНАБ

16 май е Международния ден, посветен на рядкото генетично заболяване наследствен ангиоедем (НАE). Мисията на този ден по цял свят, е да се повиши осведомеността за HAE сред широката общественост и медицинската общност. Статистиката показва, че наследственият ангиоедем засяга 1 на 50 000 души. Това е заболяване, характеризиращо се с отоци на меките тъкани, лигавицата и вътрешнитеоргани. В България първата диагноза е поставена през 1972 г. от проф. Божко Божков в клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска“.

Тази година Асоциация Наследствен Ангиоедем България (HAE Bulgaria), с подкрепата на биофармацевтична компания Takeda,организира информационна кампания под надслов „НАE – много лица, едно семейство“. В България има регистрирани 90 пациенти, но според асоциацията, в страната ни има поне още толкова недиагностицирани. Поради това, че заболяването е рядко, повечето от лекарите дори не са го чували. Затова до края на месец май по мониторите на софийското метро и в над 130 болници в страната може да видите информационен клип, който призовава да посетите лекар при зачестили алергични пристъпи. На 16 май Царевец ще бъде осветен в лилаво в знак на съпричастност на всички страдащи от наследствен ангиоедем и близките им.

В света над 80% от пациентите с наследствен ангиоедем се насочват за лечение към алерголози. Основната причина е, че симптомите са много близки с тези при алергични реакции.

Проф. Сербезова: 604 млн. лв. повече за здраве през тази година

С подписването на анекса към Националния рамков договор (НРД) за медицинските дейности смятаме, че промяната на здравната система е в х...

“Диагностиката е много лесна, ако попаднете на правилния специалист, който мисли за вероятност от наследствен ангиоедем. Правят се прости кръвни тестове, с които се изследват нивата на протеина С1 в организма. Наследственият ангиоедем има три основни типа. При тип 1 и тип 2 има нарушения във функцията или нивата на С1-инхибитора. В единия тип този протеин липсва напълно или е в пренебрежимо малки количества. Във втория тип С1-инхибиторът е в нормални количества, но не е функционален. По-сложно е установяването на тип 3, при който става въпрос за други увреждания, за друг дефектен ген. За доказване на този трети тип наследствен ангиоедем се правят генетични изследвания, но пък тези случаи са по-редки.“, споделя Данаил Димов, председател на Асоциация Наследствен Ангиоедем България.

Най-често засегнатите области на тялото са подуване на крайниците, лицето, чревния тракт и дихателните пътища. Пристъпите, засягащи чревния тракт, причиняват силна коремна болка, гадене и повръщане. Подуването на ларинкса може да ограничи дишането и да доведе до опасно за живота запушване на дихателните пътища.

„Няма дефинитивно лечение. Лечението е симптоматично. Това означава, че ако усетите, че получавате оток или вече сте го получили, прилагате съответния препарат. В това отношение България е на световно ниво.“, продължава Данаил Димов, който е баща на дете с наследствен ангиоедем.

Симптомите на това рядко генетично заболяване обикновено започват в детска възраст и се влошават по време на пубертета, като и честотата на пристъпите се повишава през този период от живота. Поставянето на правилна диагноза е особено важно, тъй като лечението, което обичайно се прилага в случай на остър оток (кортикостероиди, антихистамини и адреналин) няма никакъв ефект. Затова усилията на Асоциация Наследствен Ангиоедем България са насочени към повишаване на информираността на обществото, за да може хората сами да се насочват към правилния специалист. Редовно се провеждат срещи със специалисти и болници особено в регионите на България, където вече има установени пациенти, да създаваме мрежа медици, запознати с проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com