16 завода на Toyota временно спират работа

2297
16 завода на Toyota временно спират работа
Снимка: Getty Images/Guliver

Японският автомобилен концерн Toyota временно спира работата на 16 от общо 18 завода. Решението е взето заради нарушеното енергоподаване след мощното земетресение от 6,7 по Рихтер на 5 срещу 6 септември, предаде телевизия NHK. Компанията отбелязва, че сред най-силно засегнатите заводи е този в град Томакомаи, където се произвеждат някои от частите за автомобилите. Очаква се производственият цикъл да бъде възобновен не по-рано от 11 септември.

Междувременно властите обявиха, че е възстановено електричеството в префектура Хокайдо, където беше епицентърът на мощния трус. По данни на компанията „Хокайдо Електрик Пауър“ от 2,93 млн. сгради, останали без ток, в момента все още не е възстановено захранването в 200 000.

Японски компании се отказват от дизела за Европа

Водещите яонски автомобилни производители Toyota и Nissan се отказват от производството ипродажбите на дизелови модели за европейските ...

В събота се очаква отново да заработи и главното летище на Хокайдо. От центъра за управление на полетите все пак препоръчват на пътниците предварително да проверяват за полетите, тъй като не е изключено да има и отменени. По последни данни, земетресението погуби 17 души, 300 пострадаха и още 26 се смятат безследно изчезнали.

Земетресението беше предшествано от тайфуна „Джеби“ - най-силният в Япония за 25 години, удари главния остров на страната, като разруши инфраструктурата и причини поне 11 смъртни случая.

Страната преживя голямо земетресение и през юни, което доведе до смъртта на трима души и до повече от 200 ранени.

Япония е сеизмично активен регион. През март 2011 г. земетресение от 9,0 степен предизвика цунами, което засегна японската атомна електроцентрала Фукушима и доведе до изтичането на радиоактивни материали и спирането на централата. Инцидентът се смята за най-лошото ядрено бедствие в света след Чернобил.

Най-забележителните машини от автосалона в Токио

Автомобилният салон в Токио винаги е удивлявал публиката с нестандартните модели. Там сякаш попадаш в друго измерение, тъй като виждаш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия