2 хранителни навика, които могат да увеличат риска от предсърдно мъждене почти двойно

14306
2 хранителни навика, които могат да увеличат риска от предсърдно мъждене почти двойно
Снимка: iStock

Предсърдното мъждене се появява, когато сърдечната помпа внезапно стане по-бърза или нередовна. Ако се пренебрегва или не се управлява правилно, последиците могат да бъдат катастрофални за сърцето и мозъка. Симптомите могат да затруднят качеството на живот дори в краткосрочен план. За да се предотврати развитието на това състояние, експертите смятат, че е най-добре да се избягват два хранителни навика. В някои случаи отключващият фактор може да не е това, което се яде, а кога се яде. Хранително поведение като пропускане на закуската и редовно хранене късно вечер може да наруши работата на органа, като наруши сърдечния ритъм.

Промяната в пулса е знак за сърдечен проблем

През 2014 г. в проучване, обхванало повече от 47 000 участници, са изследвани ефектите от вечерята в рамките на два часа преди лягане поне три пъти седмично, както и от пропускането на закуската три пъти седмично. След коригиране за други навици в начина на живот и сърдечносъдови съпътстващи заболявания, тези, които са били едновременно късно вечерящи и пропускащи закуска, са били изложени на почти двоен риск от предсърдно мъждене в сравнение с тези, които не са имали такова поведение.

Виното е безопасно за сърцето

Друго изследване от 2022 г. предполага, че може да има няколко други начина, по които пропускането на закуската влияе върху сърдечния ритъм. Някои специалисти предлагат ниската кръвна захар, която е често срещан резултат от пропускането на хранене, да доведе до сърцебиене. възможно е да е в сила и повишаването на кръвното налягане, друго известно усложнение от пропускането на закуска. Хронично високото кръвно налягане, което не се контролира добре, значително увеличава риска от предсърдно мъждене. Ето защо някои хранителни продукти, като натрий, са широко препоръчвани на рисковите пациенти.

29 септември е Световният ден на сърцето

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ПРЕДСЪРДНО МЪЖДЕНЕ?

Често срещаните признаци на предсърдно мъждене са учестено сърцебиене, замаяност, умора, задух и прекъсване на сърдечния ритъм. Усещането за бумтене на сърцето може да продължи от няколко секунди до няколко минути. Тъй като симптомите се появяват спорадично или изобщо не се появяват, предсърдното мъждене може да бъде трудно да се диагностицира по време на посещение при личния лекар. В резултат на това голям брой пациенти не знаят за състоянието си, докато лекарят не го открие случайно. Специалист по сърдечносъдовите заболявания споделя, че е необходимо да се повиши осведомеността за сърдечното заболяване и неговите симптоми. Ако предсърдното мъждене остане недиагностицирано, рискът от инсулт и други усложнения може да бъде много висок, така че не отлагайте поставянето на диагноза, ако имате някакви подозрения. Не винаги предсърдечното мъждене е опасно, но е изключително важно ако срещнете признаци, като че сърцето ви тупти по-силно, ритъмът е станал неравномерен или нещо се усеща различно, да си запишете час при личния лекар. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...