20 коли проверяващи с жандармерия отказаха от работа младо фермерско семейство

20857
20 коли проверяващи с жандармерия отказаха от работа младо фермерско семейство
Снимка: Личен архив

Пчелното стопанство на Димитър Станчев и Ралица Кунева в странджанското село Индже войвода затвори врати след поредица проверки. Те имат огромна пчеларска ферма в село Индже войвода, Созополско.

Началото на края за тяхната мечта започва в октомври миналата година, когато в центъра на селото вечерта паркират 20 коли проверяващи с жандармерия. Три дена след това ги проверяват БАБХ, НАП, Технически инспекторат и т.н. - диражирани, както те казват, от една институция – ДАНС  

А с работата си в продължение на 12 години в селото, което двамата оживиха и направиха привлекателно, хората започнали да разчитат и на помощта им в чисто ежедневни и житейски ситуации - починал близък, авария, болен човек, почистване и т.н. Изнендващата новина за спирането на работа на магазина им, споделена в страницата им във Фейсбук, предизвика стотици реакции в социалната мрежа.

Затваряме, защото да развиваш идея и кауза в България е престъпление. Защото, оцелявайки, борейки се ежедневно с всички трудности на новото време, имайки смелостта да работиш въпреки всичко, си заплаха, за болни амбиции на някой, който се крие зад държавния апарат, използвайки ресурса му, институциите, служителите и всичко останало, които са в ролята на дългата ръка на "закона".

Ние оставаме с надежда за по-добри времена, за по-добри хора, за по-добра България… за по-добър живот!

Не всичко трябва да бъде на всяка цена!

Бъдете здрави!

Ралица Кунева и Димитър Станчев посочват, че няма да бъде възможно да се правят поръчки през техния сайт, нито да се пазарува на място във фермерския им магазин, защото е затворен.

"Ние виждаме, че всяка една проверка, която идва, тя е с писмо от ДАНС. Предполагам, че някой някъде има някакъв донос, който е пуснат за нас към ДАНС и съответно те се опитват да сезират различни институции да ни проверят, да следят нашата работа и съответно да се констатират различни проблеми. Само предполагам, но това е видимо тенденциозно", споделя Димитър Станчев пред burgasinfo.com.

"Всички искат да ни убедят, че на 21 октомври проверката е била стандартна. При нас от 2009 година са минали много проверки, никога в 21 часа не са идвали да ни връчват заповед за проверка. Беше в 21 часа в петък, лошо няма – тогава са имали възможност – тогава са дошли. В събота продължихме с проверката с близо 35 души, плюс с около 15 души жандармерия - три камиона жандармерия, под предлог, че ще ни охраняват заради мигрантския натиск. Ама мене кой ме охранява аз като ходя по пчелините?! Държавният служител е уважаван и така трябва да бъде, но тук става въпрос за нагласена работа. От кой ги е страх? От мен, че ще избягам ли? С какво съм опасен – с дейността си, затова, че развиваме накрая на света някакъв бизнес и се опитваме нещо да правим?", недоумява фермерът.

И допълва, че с цялото си съществуване като личности се опитват да допринесат нещо за обществото.

"Живеем там, закарали сме си семействата и се опитваме нещо да правим. Не парадирам с това, така съм решил, това е моят избор. Съпругата ми ме подкрепи. Ние го направихме заради самите нас и след това, за да покажем и на другите, че може. Животът е уникален там. Винаги можеш да отидеш в града, но не винаги можеш да отидеш на село. Това нещо трябва да се цени, защото това не е даденост, ние трябва да го поддържаме в този си вид, в който всички го виждат като дойдат в нашето село. Ние работим, блъскаме се", реди още доведеният до крайно разочарование предприемач.

"Ние се бунтуваме, изразяваме гражданската позиция по начина на провеждане на такъв тип проверки. Не може да ме убедят, че е стандартна проверка с 15 жандармеристи и с над 30 души от 5-6 институции, от които някои за пръв път ги чувах", разказа Димитър Станчев.

По думите му проверка от миналата седмица им била капчицата, която преляла чашата на тяхното търпение.

"Тя, доколкото прочетохме от заповедта, пак беше инициирана от подразделение на ДАНС-Бургас към централно управление на БАБХ, отдел „Контрол на храните“. Дойдоха двама инспектори от София, които започнаха да правят проверка на самото предприятие, на начина на етикетиране, на магазина ни, да констатират нарушения. На втория ден извикаха техни колеги, които досега са правили 6-7-8 проверки на нашето предприятие през 2022 година, плюс годишен одит през декември, където нямаме нито един констативен протокол, освен за самата проверка и съответно нямаме написано предписание", обяснява Станчев.

Семейството планира да остане в Индже войвода докато не приключи дейността на фермата с всички документации или да успеят да я продадат на някой желаещ, но обмислят и сериозно да излязат в чужбина.

"Искахме всичко да е модерно, желано за работа. Искахме да сме желаните работодатели в района, за да спечелим доверието на хората. Караме от 4 населени места хора да работят при нас. Мислите ли, че е лесно всеки ден да го поддържаш това? Стараем се да има максимални условия на труд. Това, което е готово от фабриката, вероятно ще го дарим на социални учреждения. Стига да успеем всичко да продадем, с най-голямо удоволствие ще напуснем страната, защото предполагам, че ще намеря друго поле и друга земя", заяви отчаяният земеделец.

По думите му това, което и се случва, е безхаберие, както на държавата, така и на обществото.
"Седим като обезкървени и гледаме. Нищичко никой не прави, само седим и гледаме – кой за сеир, кой от съжаление, кой с носталгия... но нищо не прави!", обобщава той.

ОЩЕ: Над 1500 семейства у нас вече са осиновили пчелен кошер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас