НА ЖИВОВойната в Украйна

2000 лв. глоба за катастрофирал със самоделна тротинетка

1209

2000 лева глоба отнесе водач на самоделна тротинетка в Русе, отказал да го тестват за алкохол след катастрофа с нея.

Наложеното на Д. Й. наказание глоба в размер на 2000 лв. за отказа му да даде проба за алкохол влезе в законна сила. Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателното постановление за налагане на тази санкция, бе оставено в сила от по-горната инстанция и вече е окончателно, съобщиха от съда.

Случаят е от юни месец 2020-та година. 47-годишният русенец управлявал "самоделно сглобено превозно средство с рама, кормило, ходови колела и двигател" по ул. „Никола Петков“ в посока бул.“Липник“.

Преминавайки през неравност, тротинетката се счупила и той паднал върху платното за движение. На място дошли полицейски служители, които в хода на извършените от тях действия поискали да го тестват за алкохол, но последвал отказ. 

За установяване на всички обстоятелства по делото Районният съд разпитал 7 свидетели и приел 3 експертизи. Според съдебната автотехническа експертиза, въпросното пътно превозно средство „тротинетка“, снабдено с двигател за придвижване, не било релсово и електрическо превозно средство, т.е. представлявало моторно превозно средство по смисъла на закона.

Вещите лица психолог и психиатър установили безспорно, че към момента на извършване на нарушението (отказа да бъде изпробван с техническо средство) Д. Й. разбирал свойството и значението на извършеното и можел да ръководи постъпките си.

Отхвърлени били твърденията на Д.Й., че поради претърпяното увреждане от падането не бил в състояние да бъде изпробван за алкохол.

Мъжът бил осъден да заплати и направените разноски по делото в размер на 1118,60 лева за изготвените експертизи.

Това решение било оставено в сила от касационната инстанция, която напълно споделила изводите на Районен съд – Русе. Д. Й. не бил лишен от право да управлява МПС, тъй като бил неправоспособен.

ОЩЕ: Емили с тротинетката се преби на Околовръстното със 100 км/ч (ВИДЕО)

Екологично: Депутат от "Продължаваме промяната" идва с тротинетка на работа (ВИДЕО)

Депутатът от "Продължаваме промяната" Георги Стамов дойде с тротинетка на работа, видя Actualno.com.  "Редовно идвам с тротинетка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Крими

Шести ден няма и следа от изчезналия...
Откриха мъртъв изчезналия във...
Издирват 21-годишно момиче от...
Затяга се контролът над терористичното...
Делото срещу Митко Каратиста...
Саморазправа: Набиха с метални...
Закопчаха крадец-карък в Пазарджик...
Едно от семействата с разменени...
Един човек е загинал и десет души...
Асен Василев съди Делян Добрев...
Съдът остави в ареста полицайката,...
Равносметка: МВР залови нови...

Последни новини