НА ЖИВОВойната в Украйна

2022 година: Пети развод на Бойко Борисов с парламента

8861

Вече не е новина, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал молба за отказ от депутатското си място. Миналата година това се случи три пъти – след изборите през март, юли и ноември.  

Първият му отказ да стане народен представител, след като е избран, обаче датира от далечната 2005 година.

Тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов е кандидат-депутат в два многомандатни избирателни района, издигнат от Национално движение „Симеон Втори“.

В резултат от изборите, проведени на 25 юни 2005 г., НДСВ вкарва 53-ма депутати в 40-ото Народно събрание, сред които и той. Борисов обаче се отказва от депутатския мандат в полза на работата си в МВР, чийто главен секретар е от 2001 г. Нея напуска на 19 септември 2005 година след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Месец по-късно се явява на местните избори като независим кандидат-кмет на Столична община и печели изборите.

В края на март 2006-та учредява гражданско сдружение „Граждани за европейско развитие на България", което на 3-ти декември същата година прераства в партия, която започва да печели избори. Така Борисов става премиер на България от 2009 до 2013 г., от 2014 до 2017 г. и от 2017 до 2021 г.

В отрязъците, в които ГЕРБ не е на власт, лидерът ѝ е бил на депутатската банка.

За втори, трети, четвърти и пети път Борисов се отказа от мястото си на народен представител в последните четири вота.   

Припомняме, че още на първата си пресконференция след изборите той призова партийните лидери да се отдръпнат назад и декларира, че не иска да е нито депутат, нито премиер, нито министър.

Вероятно е послушал съвета на мнозина политолози действително да се отдръпне назад. Неслучайно, когато миналата година внесе при президента предложение за кабинет начело бе не той, а Даниел Митов.

В първия му брифинг след вота в неделя обаче и в предишни негови изявления, той категорично заявява, че от ГЕРБ няма да се оттегли. На предизборна среща в Нова Загора даже бе цитиран да казва: „Защо се занимавате вие с моето лидерство? Аз съм направил ГЕРБ и няма да се откажа от моите деца“.

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Благодаря на всеки един от вас, който намери време и смисъл тази неделя да гласува - независимо за кого. Мисля, че вашето отношение към...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Тошко Йорданов за Кирил Петков:...
Министър Шишков: Строителният...
Иван Костов: От ключово значение...
Акциза за цигарите: Ново предложение...
Гълъб Донев: Правим всичко възможно...
Gemcorp писмено потвърдили,...
Николай Милков: България винаги...
Румен Радев: Газовата свързаност...
Десислава Атанасова: Готови...
ПП: Над 2 млрд. лв. са възложени...
Нинова хапе Донев за думи на Кутев,...
Президентът на Косово идва у нас...

Последни новини