240 полицаи са разследвани за една година

4102
240 полицаи са разследвани за една година
Снимка: БГНЕС

Досъдебни производства срещу 240 полицаи са били образувани за една година, сочи статистика на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Данните обхващат периода от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 г., става ясно от отговор на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на парламентарен въпрос от депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски за дейността на "Вътрешна сигурност".

Образуваните разследвания и изпратените сигнали на компетентните прокуратури през този период са срещу 140 служители от направления "Пътна полиция" и "Охранителна полиция", срещу 37 служители от "Гранична полиция", както и срещу 63 служители на "Криминална и икономическа полиция", пише още в отговора.

През същия период в дирекция "Вътрешна сигурност" са постъпили 241 сигнала. От тях 114 са били изпратени до компетентната прокуратурата. 57 са изпратени до други структури на МВР. По 42 сигнала работата продължава, а по 28 проверката е приключила, като не са потвърдени посочените в тях данни, пише в. "Сега".

Арестуваха двама полицаи за подкуп

Двама полицаи са арестувани за подкуп. Те са искали по 500 лв., за да не санкционират шофьори, съобщи БНТ. Със специални разузнавателн...

През последната седмица бяха задържани няколко служители на МВР. В петък за подкуп бяха арестувани двама полицаи, които са били командировани в Благоевградска област с антикорупционна цел. Задачата им била да се рутират с колегите си, за да се намали корупционният риск. От прокуратурата съобщиха, че на двамата служители на МВР са повдигнати обвинения, след като е установено, че са поискали 500 лв. от шофьори, извършили нарушения. Ден по-късно още трима гранични полицаи са бяха арестувани в района на Малко Търново след разработка на дирекция "Вътрешна сигурност". Причината е "нерегламентирана дейност по време на дежурство". Тримата обаче бяха освободени, без прокуратурата да им повдигне обвинения.

До юли миналата година "Вътрешна сигурност" се ръководеше от Стефчо Банков. Тогава дирекцията беше сочена като една от службите, използвани при незаконното подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор през 2020 г. Така и не стана ясно обаче дали и какво е било участието на дирекцията в неправомерни действия срещу граждани. Банков беше уволнен от бившия вътрешен министър Бойко Рашков с аргумента, че със свои изказвания е уронил престижа на МВР. Малко след това главният прокурор Иван Гешев го подслони като помощник във Върховната касационна прокуратура. През август Административният съд в София прие, че бившият шеф на "Вътрешна сигурност" е освободен незаконно и отмени заповедта за уволнението му.

Към настоящия момент "Вътрешна сигурност" се ръководи от старши комисар Георги Георгиев.

ОЩЕ: Оставиха в ареста полицаи, обвинени, че са взели подкуп

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com