НА ЖИВОВойната в Украйна

25 проекта за над 14 млн. лв. - участието на Разград по Плана за възстановяване

1708

От област Разград са подадени общо 25 проектни предложения за над 14 млн. лв. по първата отворена процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) – „Технологична модернизация“. Това стана ясно по време на мобилната приемна на министърът на иновациите Александър Пулев заедно с областния управител Драгомир Златев.

Градът бе поредният от обиколката на Пулев и екипа му за популяризиране на кандидатстването по процедурите от Плана за възстановяване и програмите от структурните фондове на ЕС. На приемната присъстваха още Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра и Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК), както и представители на местния бизнес и работодателските организации.

По данни на ГД ЕФК първата процедура от ПВУ е приключила с над 2500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв. - при очаквани около 1200-1300.

"Планът за възстановяване е отворен и работи. Служебният кабинет работи на пълни обороти и прави всичко възможно, за да осигури нужните евросредства за малките и средните предприятия както по Плана, така и по структурните фондове на ЕС", категоричен бе министър Пулев. Той допълни, че до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа българският бизнес ще получи 600 млн. лв. по четири процедури от ПВУ. „От началото на следващата година по двете европрограми ще завещаем на редовния кабинет средства за над 5 млрд. лв. за следващия програмен период“, каза още той.

Пулев подчерта, че спекулациите по темата са много, но служебният кабинет заедно с вицепремиера Пеканов и останалите министри са осигурили 14 млрд. лв. евросредства по 7 програми от ЕС, а България е една от първите държави, получили плащане по ПВУ в размер на 2,7 млрд. лв.

„Интересът към процедурите по ПВУ е огромен. Това показва и броят на кандидатстващите в момента по втората отворена процедура от Плана – за „ИКТ решения и киберсигурност“, на стойност 30,6 млн. лв. До момента са подадени близо 4 500 проектни предложения за над 85 млн. лв.“, заяви Пулев. Кандидатстването за финансиране за изработка на онлайн магазини, създаване на мобилни приложения, уебсайтове, за дигитален маркетинг, киберсигурност и др. ще приключи на 19 декември.

По думите му, още по-голям интерес има и към предстоящата за отваряне процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ за 200 млн. лв., която ще помогне на българските малки и средни фирми да добият енергийна независимост. „В условия на кризи, особено енергийна, е изключително важно да успеем да подпомогнем малките и средни предприятия в страната да станат енергийно независими. Чрез процедурата те ще могат да си поставят т.нар. соларни панели, а с батериите да съхраняват енергия“, каза още Пулев.

В момента за обществено обсъждане е обявена и процедурата за  развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв.

Министър Пулев припомни, че новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 на стойност 3 млрд. лв. бе одобрена от ЕК за рекордно кратък срок – подадена на 16 август и одобрена на 3 октомври. „Очакваме до дни да бъде одобрена и Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2.14 млрд. лв. Тя е нова за България и ще финансира дигитални решения и научни разработки както в бизнеса, така и в публичните организации“, каза още министър Пулев.

Зам.-директорът на ГД ЕФК Калин Маринов представи в детайли пред местния бизнес процедурите по Плана за възстановяване и предстоящите европрограми по линия на МИР. „В Главната дирекция работим усилено, за да може по възможно най-бързия начин средствата по мерките да достигнат до бизнеса. С всяка следваща процедура се опитваме да облекчим административната тежест и кандидатстването да бъде още по-лесно“, каза още той.

Във връзка със сключените договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г. в област Разград, началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов обяви, че общият им брой е 38, а стойността им над 11.2 млн. лв. „Вижда се, че интересът в миналото не е бил голям. Призовавам всички да бъдат по-активни и да кандидатстват. Осигурените пари са за вас“, каза още Якимов. По думите му, по процедура „Енергийна ефективност“ в помощ на малките и средни предприятия в областта са сключени едва 7 договора за над 600 хил. лв. Той изнесе данни и за сключените договори за преодоляване на последствията от COVID-19 – 225 за обща стойност над 5,8 млн. лв.

Якимов коментира още и помощта към бизнеса в областта по линия на Българската банка за развитие, чийто принципал е министърът на иновациите и растежа. „Едва 0,8% от регистрираните фирми в област Разград са подкрепени от Банката“, обяви той. Началникът на кабинета на министъра допълни, че броят на предприятията в областта е малко над 4 200, като 99% от тях са микро-, малки и средни.

„Не съм изненадан от изнесените данни по линия на банката. Ще направим всичко възможно, въпреки че сме част от служебен кабинет, катастрофиралата институция – Българска банка за развитие, да заработи в полза на българския бизнес, за да няма регионални дисбаланси“, категоричен бе министър Пулев, цитиран от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Министър Пулев: Показах червен картон на ББР, трябва да изчистим гнилите ябълки

„Понякога, за да надградим, трябва да изчистим гнилите ябълки“. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Алек...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Разград

Шофьор блъсна и уби 48-годишна...
Ето кои са новите депутати от 18...
Пожар изпепели 10 хил. тома книги...
Вижте листата на „Демократична...
Вижте листата на БСП за парламентарните...
Вижте листата на ДПС за парламентарните...
Вижте листата на ГЕРБ за парламентарните...
Вижте листата на „Продължаваме...
Панаирът на киселото мляко в Разград...
Трима бракониери убиха зубър...
Мним любовник, измамил жена със...

Последни новини