3 ефективни начина да отучите кученцето да си върши "работата" у дома

6317
3 ефективни начина да отучите кученцето да си върши "работата" у дома
Снимка: iStock

Ако си мислите, че кучето си върши естествените си нужди в апартамента нарочно, лъжете се! При любимите ни кучета инстинктът за чистота на бърлогата е генетично заложен. Така че да си върши „работата“ у дома е неприятно за всяко куче!

Вие обаче ще кажете: „Но това се случва!“. Възрастното куче прави това изключително рядко и определено по основателни причини, като: неспазване на графика на разходките, никакви разходки, нарушаване на режима на хранене, заболяване, стрес. Що се отнася до кученцата, обикновено до 6-7 месеца интервалът между разходките може да се увеличи до 5-7 часа, ако се спазват всички останали условия.

Експертът Ирина Макаренкова разказва как да обясните на кученцето, че не трябва да ходи до тоалетна у дома.

Най-дружелюбните към човека породи кучета

Първото, може би и най-важното нещо, е спазването на режима. Храним се и се разхождаме по график, но в същото време наблюдаваме кученцето, съобразяваме се колко спи, колко е будно. Кученцето се буди - излизаме навън. Храни се - излизаме. Буди се следобед - излизаме отново навън и т. н. Често, за да се регулира всичко това и кученцето да свикне с новите условия на живот, собствениците си вземат отпуска.

Не се препоръчва да слагате пелени или да поставяте кутийка за кученца, тъй като това дава възможност на кучето да разбере, че можете да се облекчава и у дома. Освен това всички опашати обичат килими, пътеки и т.н., затова ви съветвам да ги навивате на руло за времето докато расте.

Второ, и не по-малко важно, не забравяйте да хвалите кученцето си всеки път, когато успее да си свърши работата на улицата. Вземете малко храна със себе си. Наградете кученцето с лакомства, с които искате да подсилите ефекта. Не става въпрос само за тоалетната. Ако все пак се случи злополука у дома - оставете кученцето да разбере, че сте нещастни, но не е нужно да мушвате носа му в локвата или да му се карате след известно време.

5 причини защо трябва да имате куче

Не забравяйте, че след няколко минути кучето вече няма да разбира защо специално му се карате. И неговият „виновен“ поглед ще означава само, че се страхува от вас, а не че се срамува от локвата, която е направил преди няколко минути или дори някога, докато сте били на работа ... Разбира се, малко от собствениците успяват да се сдържат и да откажат да накажат кученцето или просто да му се скарат - няма какво да се направи, всички сме хора. Но помнете - няма смисъл в това и кученцето ще е уплашено.

И трето, винаги трябва да помните, че кученцето е точно като дете. То се нуждае от време, за да разбере какви правила са установени във вашия дом. Бъдете търпеливи и последователни, както при тригодишните деца, и тогава определено ще успеете.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...