3 ключови признака, че човекът до вас е егоцентричен

19412
3 ключови признака, че човекът до вас е егоцентричен
Снимка: iStock/Guliver

По дефиниция егоцентризмът е, когато разглеждате преживяванията на другите хора от собствената си гледна точка. Така се случва, че всички хора са малко егоцентрични, но как да не сме. Все пак познаваме само собствения си опит и собствения си живот. Но когато някой направо отказва да вземе предвид идеята, че другите могат да имат различни от него гледни точки, тогава егоцентризмът става по-сериозен проблем. Егоцентризмът от всякакъв вид може да накърни взаимоотношенията, но самосъзнанието е от ключово значение, за да се справим с него. Ако смятате, че вие или някой, когото обичате, може да има егоцентрични наклонности, ето някои примери за поведение, на които да обърнете внимание, и съвети как да се справите с проблема.

Ти знаеш ли кой съм аз, бе?

ЕГОЦЕНТРИЗЪМ СРЕЩУ НАРЦИСИЗЪМ

И хората с егоцентрични, и с нарцистични тенденции могат да изглеждат егоистични и вглъбени в себе си. Но като цяло те подхождат към света по много различен начин. Човек, който е нарцистичен, е воден от нуждата за одобрение от другите и нуждата да бъде възприеман като по-висш, по-силен, по-желан. Нарцисистът вероятно знае, че другите хора имат различни гледни точки от него - просто не им обръща внимание. Освен това хората с егоцентрични наклонности са склонни да бъдат по-прозрачни по отношение на егоцентричната си перспектива, отколкото нарцисистите. При нарцисиста той може да е маскиран като човек, който е очарователен и щедър. От друга страна, при егоцентричния човек това, което виждате, е това, което е всъщност.

Ето кои са най-егоистичните зодии

ПРИМЕРИ ЗА ЕГОЦЕНТРИЗЪМ

Егоцентризмът може да се прояви по много различни начини с различна степен на тежест. Все пак има няколко класически примера за егоцентрично поведение.

1. Не проявяват съпричастност по начина, по който бихте искали

В романтична връзка човек с егоцентрични наклонности може да се опита да покаже съпричастност, но да не успее да се свърже с партньора си. Те не се съобразяват с това, което партньорът им наистина иска - те дават на партньора си това, което биха искали на негово място. Не осъзнават, че партньорът им може да се нуждае от нещо съвсем различно. Това разминаване може да разклати взаимоотношенията, карайки партньора да се чувства неразбран.

2. Трудно се работи с тях

Груповият проект е трудна задача, ако наоколо има егоцентричен човек, тъй като той вероятно ще се бори да вземе предвид гледните точки на другите хора. Например, ако членовете на екипа не са съгласни как най-добре да се справят с даден проблем, егоцентричният човек ще настоява, че неговият подход е правилен. Тогава няма усещане за сътрудничество и няма усещане, че сте на една и съща страница и че работите за едно и също нещо. В крайна сметка, дори и да се справите с груповата си презентация, процесът на работа вероятно няма да е много забавен за всички участници.

5 признака, че сте егоист във връзката

3. Решенията им са егоцентрични

Тъй като хората с егоцентрични наклонности гледат на света от гледна точка на собствения си опит, те приемат, че всички останали са в същата житейска ситуация, в която са те. В резултат на това, когато се сблъскат с проблемите на други хора, те могат да се опитат да настояват, че решението, което работи добре за тях, е най-доброто и за друг човек. Но не всеки има същите предимства или е в същата ситуация, за да се справя с нещата по същия начин. Например, ако някой е болен, егоцентричният човек може да попита: „Защо не отидеш просто на лекар?“ , без да осъзнава, че ако сте беден, може да нямате здравна застраховка, така че това е трудно решение.

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ ЕГОЦЕНТРИЗМА?

Ключът към преодоляването на егоцентризма е прост: желание за промяна. Ако някой осъзнае, че поведението му вреди на други хора, той може да поиска помощ и да работи, за да се подобри.

Зодиите, които са най-големите егоисти в леглото 

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО ИМАТЕ ЕГОЦЕНТРИЧНИ НАКЛОННОСТИ?

Ако се притеснявате, че може да имате егоцентрични тенденции, добра първа стъпка би била да поговорите с терапевт. Специалистът по психично здраве може да ви помогне да установите как са изкривени моделите ви на мислене и как можете да подходите към нещата по различен начин. Терапевтът може също така да ви помогне да идентифицирате източника на вашия егоцентризъм, който може да е нещо като дълбоко чувство на срам и малоценност, така че да можете да се справите с корена на проблема.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО ЛЮБИМИЯТ ЧОВЕК ИМА ЕГОЦЕНТРИЧНИ НАКЛОННОСТИ?

Ако смятате, че някой, когото обичате, има егоцентрични наклонности, не забравяйте да повдигнете темата по емпатичен начин. Етикетите обикновено карат хората да се защитават, затова не използвайте думата егоцентричен. В края на краищата, не всеки е съгласен с всички останали, но ако категорично отказвате да вземете предвид гледната точка на друг човек, виновен може да е егоцентризмът. Важно е да се опитате да коригирате това поведение и да се опитате да бъдете по-емпатични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com