3 основни начина за засяване на ягоди

5555
3 основни начина за засяване на ягоди
Снимка: Getty Images/Guliver

1. Отглеждане на ягоди от семена

Първият начин да отгледате повече ягоди е като използвате техните семена. Семената се образуват от външната страна на зрънцето. Запазването на вашите собствени семена и отглеждането им е добър начин, но отнема доста време. Плюс това, повечето ягоди са хибриди и има известен риск разсадът, който получавате от семената, да не прилича на родителско растение. Добър вариант е просто да купите пакети със семена, за да сте сигурни, че ще имате успех.

Посейте семена във влажна смес за саксии, като ги разпръснете и ги покриете леко с пръст. Покрийте с прозрачна пластмаса. Хладна стайна температура би била добра.

След като разсадът израсне, отглеждайте го на светло място, но без пряка слънчева светлина. Когато стане 8 см висок - прехвърлете го в собствените им саксии. Най-доброто време за сеитба е през пролетта.

Сортове ягоди: Кой сорт да изберете за вашата градина?

2. Отглеждане на ягоди по раздели

Можете да вземете едно растение ягода и да го разделите. Короната на растението точно в центъра може да се разцепи, произвеждайки две растения, които след това могат внимателно да се разделят, за да се засадят отново.

Това е опасно действие особено за неопитните градинари, защото е много лесно да се увреди едното или двете разделения. По-лесно е размножаването от бегачи.

Засяване на малини: Кога и как?

3. Отглеждане на ягоди от бегачи

Дълги, жилави стъбла, излизащи от вашите растения се нарича бегачи. Те са най-ефективният начин, по който ягодите се възпроизвеждат.

Ботанически погледнато, това, което виждаме тук, са столони – пълзящи хоризонтални стъбла, които произвеждат корени на интервали по дължината си, където са тези малки групи листа, за да образуват нови растения.

Образуваните малки корени в края могат да бъдат вкоренени и отгледани за производство на нови растения. Когато отглеждате нови ягоди по този начин, ще получите идентични растения, защото споделят една и съща генетика.

Бегачите се вземат най-добре от растения, които са на възраст поне една година. Като трябва да внимавате те да са здрави, за да не се разпространяват болести.

Премахнете бегачите, идващи от по-млади растения, тъй като те отнемат много от енергията на растението за производство. Освен ако не планирате да изхвърлите родителските растения, ограничете броя на бегачите до пет на растение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com