НА ЖИВОВойната в Украйна

3 тона пластмаса събраха Kaufland и „Книги за смет“ в София

647

Над 20 тона са пластмасовите отпадъци, които екологичната инициатива „Книги за смет“ със съдействието на Kaufland България, събра през 2022 година. С тях общото количество събрани и последващо рециклирани пластмасови битови отпадъци за всичките 10 години, откакто тя се реализира, надвишават 100 тона. Kaufland България партнира на кампанията от 2019 г., като спомага за увеличение на локациите в цялата страна. През последната година броят на градовете за пръв път достига 15. Сто хиляди са общо книгите, които са разменени за пластмасови отпадъци през последните 10 години в рамките на инициативата.

Близо 3 т пластмаса бяха събрани в последния ден от инициативата в София през септември на паркинга на хипермаркет Kaufland в Младост (ул. „Филип Аврамов“ № 3) и паркинга на Централните хали. Краят на кампанията беше отбелязан и с празничен фестивал - „Зеленият площад”. В него участие взеха повече от 1200 души, които освен да разменят пластмасовите си отпадъци за книги, се включиха в множество работилници, игри, арт инсталации и музикална програма. Музикалната програма беше осигурена, благодарение на „зелените“ посланици на „Книги за смет“ Свилен от „Остава” и Дара Екимова. Фестивалът беше част от есенното издание на националната кампания, която през тази година се проведе в рекордните 15 града в цялата страна.

През 2022 г. кампанията отбеляза 10-годишнината си с националното турне, което се състоя на два етапа и включи 15 града. Вторият етап се проведе през есента и включи Пловдив, Бургас, Ямбол и София. По събираемост на отпадъци, на първо място се нареждат софиянци. След тях са Бургас и Пловдив (2200 кг). Един от новите участници в кампанията - Ямбол, събра цели 480 кг в първото си провеждане. Това прави кампанията изключително успешна, като в комбинация със събраните през пролетното й издание 12 тона, всички събрани пластмасови отпадъци през 2022 г. надхвърлят 20 тона. Те са събрани и последващо третирани от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Иновации в производството увеличават добива на ябълки с 4 пъти

Георги Разсипийски започва да засажда ябълкови градини преди около 15 години в село Багренци, намиращо се на 5 километра от областния г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Най-старият парен локомотив...
Демерджиев: Агерсията на мигрантите...
Времето утре - 7 декември 2022...
Полски коледни песни ще звучат...
Yettel прави Коледа вълшебна...
ЕК с очакване към България да разследва...
Директорът на Народния театър...
Омбудсманът възрази срещу драстичния...
Бащата на Пеевски измисли как...
Агентите в ДАНС и ДАТО ще могат...
Kaufland е първият ритейлър с...
По-евтин роуминг между ЕС и Западните...

Последни новини