5 билкови чая, които ще ви събудят без нито капка кофеин

12676
5 билкови чая, които ще ви събудят без нито капка кофеин
Снимка: congerdesign / Pixabay

Сутрин, за да се подготвим психически за предстоящия работен ден, или следобед, когато много ни се спи, наистина имаме нужда от ободряваща напитка. Нещо с кофеин определено ще помогне, но какво ще стане, ако кофеинът не се препоръчва или не е желателен? Заменете го с билкови чайове.

Разбира се, кофеинът сутрин помага много. Но ако човек просто не може да го пие, защото например повишава тревожността или нервното напрежение, трябва да търси алтернатива. Добрата новина е, че има няколко разновидности на чай без кофеин, но с не по-малко ободряващ ефект. Те съдържат естествени съединения, които могат да повишат концентрацията. В същото време, чайовете са богати на антиоксиданти , които са много полезни за здравето, а и за красотата, защото забавят стареенето.

И така, какви билкови чайове за повишаване на енергията можете да добавите към вашият списък с напитки?

1. Чай от мента

Ментата е не само за релакс, както много хора мислят – и дори не само за бодрост. Ментата може също да помогне за подобряване на настроението и когнитивните функции (памет, мислене, внимание). Това е чудесен начин за увеличаване на умствената яснота и облекчаване на умората.

Този чай намалява риска от диабет

Консумацията на точно определен чай намалява риска от диабет. Според д-р Андрей Продеус и Херман Ганделман, разрушителният ефект на ви...

Въпреки че няма проучвания конкретно за чая, етеричните масла от мента подобряват паметта и концентрацията.

2. Чай от джинджифил

Има различни ползи за здравето, от облекчаване на стомашни разстройства до повишаване на имунитета. Но също така е известно, че екстрактът от джинджифил подобрява вниманието и когнитивните функции.

Това се дължи на факта, че джинджифилът помага за подобряване на циркулацията в тялото, позволявайки на много повече кислород да навлезе в тъканите. И повече кислород може да ви осигури повече енергия.

3. Чай от маточина

Какво ще се случи, ако редовно пиете чай от коприва

Всички знаят, че яденето на коприва е полезно, но малцина са тези, които са наясно, в какво по-точно се изразяват здравословните ползи ...

Това е билка с аромат на лимон от семейството на ментата, която също е свързана с подобряване на настроението и когнитивната функция. В едно проучване участниците, които пият чай с нея, се справят по-добре с компютъризирани задачи от тези, които не.

4. Чай от розмарин

Това е растение, принадлежащо към семейството на ментата, което помага за повишаване на когнитивните способности. Доказано е, че розмаринът регулира кръвообращението и неговите антиоксидантни свойства могат да се борят със свободните радикали. Проучванията показват, че хората, които вдишват аромата на розмарин за 4-10 минути преди умствен тест, съобщават за подобрено настроение, концентрация и работоспособност.

5. Чай от женшен

Женшенът е дългогодишна и добре позната билка, която често се използва в различни енергийни напитки заради способността си да повишава енергията. Женшенът е адаптоген, който може да подобри физическото представяне и често се използва от спортисти поради тази причина. Едно малко проучване изследва как единичните дози от билката (200 или 400 mg) влияят на умственото представяне и умората преди и след 10-минутен тест за интелигентност. Интересното е, че е установено, че дозата от 200 mg е по-ефективна за подобряване на умственото представяне и намаляване на умората от дозата от 400 mg. Пиенето на чай от женшен се препоръчва сутрин, а не вечер, тъй като може да има стимулиращ ефект и да повлияе негативно на съня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com