5 доказателства, че е полезно да спиш без дрехи

7929
5 доказателства, че е полезно да спиш без дрехи
Снимка: iStock/Guliver

Съвсем условно, хората могат да бъдат разделени на два типа - онези, които предпочитат да спят облечени и онези, който обичат да си лягат предимно голи. Разбира се, през деня трудно може да се определи кой човек към коя група принадлежи, но вечер преди лягане всеки  сам избира към коя група да се "присъедини".  Само да споменем, че е научно доказано, че да спим голи е много по-полезно. Благодарение на това можем да се осигурим по здрав сън, да бъдем по-щастливи и дори по-често да правим секс. Абсолютен факт! 

Напоследък и броят на проучванията по темата за съня се увеличи драстично и това има своята логика. Та нали съня е едно от най-важните неща за тялото и здравето като цяло. Ето защо учените доказват, че е полезно да спим без дрехи.

1. Здрав сън

И няма как да не започнем с това. По данни от специални изследвания, когато заспиваме дълбоко, постепенно се понижава температурата на нашето тяло. Този напълно нормален процес може да бъде нарушен от пижамата, заради която може да ни стане горещо. Когато се получи нарушаване на естественото понижение на температурата на тялото, се получава и нарушаване на нормалния здравословен сън, а това води до безсъние. 

Голите глезени през зимата могат да ни докарат хипотермия

Лекари съветват защо не е добре да ходите с голи глезени през зимата. Носенето на скъсени панталони в студения сезон може да причини хи...

Така че, ако имате трудности със заспиването вечер, опитайте да спите голи.

2. Проветряване

Каквато и да бъде пижамата, тя си остава неестествена за човешкото тяло, защото пречи на кожата да диша, притеснява самото тяло и сковава неговите движения. Ако има висока влажност на въздуха, тази дреха може да бъде причина за появата и размножаването на гъбички и бактерии. Ето защо, естественото проветряване е подходящо по време на сън. Когато се получи допир между въздуха и кожата, се засилват обменните процеси в организма, което от своя страна облекчава и спомага за нормалната работа на бъбреците и черния дроб и помага за пречистването на кръвта от вредни токсини.

3. Повече секс

Не е шега! Когато спите голи, вероятността е по-голяма да правите секс с вашия партньор същата вечер. Не са случайни и думите на доктор Дженифър Ланда - "сънят без долното бельо подтиква към секс..." Или казано с две думи - правилата са прости! Ако спите, така, както ви е мъжка родила, това води до секс, а той от своя страна води до щастлива връзка.

Какво мъжете наистина виждат в голото женско тяло

…определено не това, което си мислите. Повечето жени се съсредоточават върху проблемните си части и това ги ужасява. Често смята...

4. Окситоцинът прави живота по-хубав, а тялото - по-здраво

Когато човек спи без дрехи, организмът получава допълнителна бонус доза от окситоцин. Този хормон намалява нивото на стреса, предпазва от развиване на различни ракови заболявания, пречи на възпалителните процеси. Благодарение на този хормон, човек по-лесно може да пребори депресията и да стане по-спокоен.  

5. Сънят без дрехи помага за отслабването

Проучванията сочат, че докато спи, в организма на човек се понижава нивото на кортизол-а /това е хормона на стреса/. По-късно нивото отново ще се повиши, за да бъдете готови за новия ден. Процесът е изключително важен за правилното протичане на съня и неговите цикли. Ако го прекъснете от неудобна или топла пижама, тялото започва да произвежда повече кортизол от нужния за организма, а хормонът е също така катализатор на апетита. Досетихте ли се, накъде бием?

В крайна сметка, все решава сам за себе си как да спи - гол или облечен. Все пак е добре, да се съобразите с фактите, посочени по-горе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Пием ли по-малко алкохол, когато използваме по-малка чаша

Как къпането ни помага да пестим вода

Няколко причини, поради които котките "месят" с лапите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com