5 начина да се освободите от паник атака

6798
5 начина да се освободите от паник атака
Снимка: iStock/Guliver

Случвало ли ви се е да получите паническа атака. Ако „ДА“, може би знаете колко неприятни са те. Паник атаката или паническата атака е преувеличена реакция на организма на възприемана "опасност" - било то дългата опашка в супермаркета или мисълта за всички разходи и задачи, които имате да свършите и платите. Организмът преминава в режим "борба или бягство", освобождавайки огромна доза адреналин, който ускорява сърдечния ритъм и дишането, карайки ви да сте лепкави, да ви побиват тръпки, да ви пресъхва устатаи други симптоми. Ако това се случи, опитайте се да:

Ако засилим тялото си, ще отслабим паник атаките

1. ЗАБАВИТЕ ДИШАНЕТО СИ

Стресът, който ще изпитате, ще промени начина ви на дишане. Опитайте се да вдишате до пет пъти, като разширявате корема си. Задръжте дъха си за 15 секунди, след което издишайте за 10, като изтегляте пъпа си към гръбначния стълб. Повторете пет или шест пъти, докато дишането ви стане нормално. Ако имате хипервентилация (учестено дишане) и дишате толкова бързо, че имате чувството, че изобщо не можете да дишате, сложете ръка на устата. Когато хипервентилирате, кръвта ви се изпълва с кислород и става киселинна, което предизвиква усещането за мравучкане и паника. Поставянето на ръката върху устата връща въглеродния диоксид обратно в кръвта и забавя дишането.

Паник атаките са сигнал на психиката, че живеем в лъжа

2. РАЦИОНАЛИЗИРАЙТЕ

Напомняйте си, че тези усещания са просто физическа реакция на адреналина. Контролирайте ситуацията и се опитайте да овладеете стреса. Кажете си: "Може да се чувствам зле, но това не е сърдечен удар, няма да ме убие. Скоро ще се успокоя". Не позволявайте да ви обсеби паниката.

3. ПРЕНАСОЧЕТЕ ВНИМАНИЕТО СИ КЪМ НЕЩО ДРУГО

Погледнете надолу към лявата си обувка. Опишете я подробно, сякаш давате показания на полицията. Това ще отклони мисълта ви от паническата атака. Най-често страхът от самата паническа атака е по-лош от това, за което сте се паникьосали на първо място. Вашият самоконтрол е от ключово значение.

Как да разпознаеш паник атаката и да я преодолееш?

4. НАМАЛЕТЕ СТИМУЛАНТИТЕ

Ако сте като повечето хора, най-вероятно кафето е неизменима част от вашето ежедневие. Но намаляването на кофеина наистина може да помогне. Кофеинът повишава сърдечния ритъм и ви прави още по-тревожни и напрегнати. Опитайте се да ограничите кафето до една чашка сутрин.

5. БЪДЕТЕ АКТИВНИ

Ако е възможно, отдалечете се от мястото, на което се намирате и се разходете бързо. Дори да е само 5-10 минути около блока или магазина, в който се намирате, физическите упражнения ще ви отпуснат, както и ще изразходят част от излишния адреналин.

При всеки е възможно да се получи панически пристъп. Важното е винаги да знаете какво точно се случва и кое може да ви спаси в дадената ситуация. Не позволявайте страха да ви завладее. Знайте, че това е просто пристъп, който скоро ще отмине.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com