5 основателни причини да пиете редовно зелен чай

3818
5 основателни причини да пиете редовно зелен чай
Снимка: iStock

Различните сортове чай всъщност са листата на растението Camellia sinensis. Какво, в крайна сметка, излиза от тези листа, зависи от ферментацията. Зеленият чай е най-малко обработен, което означава, че запазва по-голямо количество хранителни вещества. За сравнение: за да се получи черен чай, листата първо ферментират, след това се оставят да киснат в гореща вода и едва след това се сушат.

Едно от най-ценните вещества в чая са катехините, биоактивни полифенолни съединения. Те намаляват количеството на свободните радикали в тялото и предотвратяват много заболявания.

Има мнение, че практически няма кофеин в чая. Това не е така: в чая има също толкова кофеин, колкото в кафето, но той има много по-меко въздействие върху сърдечно-съдовата и нервната система и осигурява по-дълъг енергиен тласък.

Тези 2 напитки перфектно заместват кафето

За много хора отказът от кафето е немислим. Но 2 напитки се оказват перфектни заместители на популярната кофеинова напитка. Руският ди...

1. Подобрява мозъчната функция

Учени от Националния университет на Сингапур откриха, че зеленият чай предпазва мозъка от свързан с възрастта когнитивен спад и дори помага на нашите сиви клетки да мислят по-добре. Тези, които пият чай поне 4 пъти седмично продължителен период, имат по-ефективни мозъчни връзки от хората, които избягват чая. Когато връзките между мозъчните региони са по-структурирани, обработката на информацията е по-ефективна. Човек се справя по-добре с умствената дейност, бързо усвоява нова информация.

2. Помага за отслабване

Изследователи от Китай са забелязали, че катехините на зеления чай насърчават разграждането на мазнините. 200 доброволци с наднормено тегло пиеха по 2 чаши от тази напитка на ден и спазваха нестрога диета, в резултат на което успяха да отслабнат и, което е важно, да се отърват от мазнините по корема.

3. Намалява налягането

Храни и напитки, които подобряват кръвообращението ви

Доброто кръвообращение е един от най-важните фактори за нашето тяло и здраве. Чрез него се осигуряват кислород и важни хранителни вещес...

Зеленият чай помага за понижаване на кръвното налягане при хипертония, твърдят изследователи от Калифорнийския университет, Ървайн (САЩ). Две флавоноидни съединения в чая, епикатехин галат (ЕКГ) и епигалокатехин галат (EGCG), активират специфичен вид протеин, известен като KCNQ5 в стените на кръвоносните съдове. В резултат на това съдовете се отпускат - и налягането намалява.

4. Предпазва от рак

Установено: Зеленият чай намалява вероятността от рак на белите дробове, простатата, панкреаса и дебелото черво. А скорошно проучване установи, че зеленият чай има в състава си антиоксиданта епигалокатехин галат (EGCG), който повишава нивата на мощния протеин р53, борещ се с рака. Именно този протеин учени от Центъра за биотехнологии към Политехническия институт Rensselaer в Ню Йорк (САЩ) описаха като „може би най-важният протеин при рак“. Протеинът p53 изпълнява няколко антитуморни функции: инхибира растежа на раковите клетки, възстановява увреждането на ДНК и също така предизвиква апоптоза (клетъчна смърт), ако ДНК не може да бъде възстановена.

5. Предотвратява кариес

Японски учени са установили, че ако пиете поне 1 зелен чай на ден, шансовете да запазите зъбите си здрави се увеличават с поне 20%. Зеленият чай също помага за предпазване на зъбите от кариес и премахва лошия дъх. Всеки чай обаче е много по-безопасен за зъбите от сладките газирани напитки и енергийните напитки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com