5 причини, поради които кафето може да причини болки в корема

17888
5 причини, поради които кафето може да причини болки в корема
Снимка: iStock

Обичате богатата топлина на сутрешната си чаша кафе и прилива на енергия, който ви дава, но храносмилателната ви система не го обича. Защо кафето причинява болки в стомаха и има ли нещо, което можете да направите, за да предотвратите болката? Ето потенциалните причини, поради които кафето може да причини болки в стомаха, както и съвети, които да ви помогнат да лекувате или предотвратите стомашните спазми от кафето.

5 неща, които доказват, че си струва да пиете по кафе

1. СЪДЪРЖА СЪЕДИНЕНИЯ, КОИТО МОГАТ ДА РАЗДРАЗНЯТ ХРАНОСМИЛАТЕЛНИЯ ВИ ТРАКТ

Кофеинът е стимулант, който естествено се съдържа в кафеените зърна и е отговорен за прилива на енергия, който получавате след чаша кафе. Но той може да е виновен и за острата болка в стомаха след пиене на кафе. Киселината, която може да предизвика отделянето на киселина в стомаха, може да бъде дразнеща и при някои хора да причини разстройство, спазми, гадене или дори диария. Възможно е да изпитате и изразена болка в стомаха след кафе, ако имате основно заболяване. Заради освобождаването на киселина, ако имате придружаващи заболявания, симптомите ви най-вероятно ще се влошат при пиене на кафе или други кофеинови напитки. И кофеинът не е единственото съединение, което е отговорно за това, че от кафето ви боли стомахът. Напитката съдържа и различни киселини, като хлорогенни киселини и тригонелин, които могат допълнително да стимулират производството на стомашни киселини и възможността за поява на коремна болка. 

Ако пиете кафето по това време, ще извлечете само ползи от него

2. МОЖЕ ДА ДОПРИНЕСЕ ЗА ЗАПЕК

Кофеинът е диуретик, което означава, че подтиква тялото ви да уринира повече. И докато при някои хора кафето допринася за изхождането, този диуретичен ефект има потенциала да ви спре. Всъщност кафето може да предизвика запек. Кофеинът може да ви дехидратира, а липсата на вода може да направи изпражненията ви по-трудни за изхождане, според експерти. Така запекът може да е причината стомахът да ви боли след пиене на кафе. Запушените черва могат да доведат и до други симптоми като: подуване на корема, гадене, спазми и твърди или сухи изпражнения. 

Учени разкриха: Това кафе удължава живота!

3. ЧУВСТВИТЕЛНИ СТЕ КЪМ КОФЕИН

Друга причина, поради която от кафето ви боли стомахът, може да е, че имате чувствителност към кофеин. Кофеинът въздейства по различен начин на всеки в зависимост от фактори като размера и пола ви. А някои хора просто са по-чувствителни към веществото от други, което може да изрази ефектите на стимуланта, включително тези неприятни стомашно-чревни проблеми. Някои хора се чувстват нервни или треперещи, след като са пили кофеинови напитки, или могат да получат стомашно разстройство, или да прекъснат съня си през нощта. Не всеки получава тези симптоми, така че трябва да познавате себе си и конкретното си ниво на поносимост. Така че, ако се чудите защо дори скромни количества кафе разстройват стомаха ви, това може да е причината. 

Учени: Само 1 чаша кафе ще ви избави от болката в тази част на тялото

4. ДОБАВКИТЕ МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА

Въпреки че кафето може да причини болки в стомаха, понякога самото кафе не е виновник за това. Зареждането на чашата със сметана, мляко, захар или други добавки може да е истинската причина за болките в стомаха, когато пиете кафе. Например, ако имате непоносимост към лактоза, пиенето на чаша кафе със сметана може да предизвика чревни спазми. Това може да доведе и до симптоми като: диария, гадене, повръщане, подуване на корема или газове. По същия начин може да имате непоносимост към захарите в някои добавки за кафе. Фруктозата например се съдържа в подсладители като мед, високофруктозен царевичен сироп, сироп от агаве и някои захари. И ако организмът ви не може да преработва адекватно този вид захар, това може да доведе до стомашни странични ефекти след пиене на кафе.

Лекар разкри защо НЕ трябва да се пие кафе всеки ден

5. ИМАТЕ СИНДРОМ НА РАЗДРАЗНЕНИТЕ ЧЕРВА

Синдромът на раздразнените черва е често срещано стомашно-чревно заболяване. Не е ясно защо хората го развиват, но това може да се дължи на инфекция, стрес, дисбаланс на чревните бактерии или проблеми със свиването на чревните мускули. То причинява симптоми като: болки в корема, спазми, подуване на корема или промени във вида на червата. Храната и стресът могат да предизвикат обостряне на симптомите. А според изследване от 2017 г. кафето често е отключващ фактор за синдрома на раздразнените черва, може би поради имунно състояние или специфични биоактивни молекули в кафето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com