5 страхотни чая за силен имунитет

12005
5 страхотни чая за силен имунитет
Снимка: iStock/Guliver

Избухването на коронавирус + период на сезонни настинки и грип - време е за укрепване на имунната система!

Човешката имунна система е основната бариера, която предпазва организма от агресивни външни фактори. Укрепването на имунитета, както и превантивните мерки, насочени към поддържането му, са от значение за всички хора без изключение.

В тази статия ще ви кажем какви здравословни и вкусни чайове могат да се използват за това.

1. Чай с джинджифил и мед

Джинджифилът е мощен антиоксидант, който насърчава процеса на почистване на червата от токсини и по този начин осигурява имунната защита на организма. Освен това съдържа много витамин С, който също е важен за повишаване на имунитета. Джинджифилът е отлично антибактериално средство, което детоксикира организма от паразити. 

Рецептата за чай с джинджифил е проста. Коренът от джинджифил трябва да се настърга на едро ренде, така че да се получат 2 супени лъжици. Сложете ги в литров буркан, добавете 1-2 супени лъжици обикновен зелен чай, 3 супени лъжици пресен лимонов сок, 1 супена лъжица мед. Изсипете вряла вода върху буркана до ръба и оставете напитката да се запари. След час чайът от джинджифил е готов. 

2. Чай от липа

Средство номер едно за настинки. Ароматният горещ чай с добавка на мед ще повиши устойчивостта на организма при първите признаци на настинка, ще облекчи напрежението и ще го успокои. Има противовъзпалителен, антипиретичен, потогонен, отхрачващ, диуретичен, аналгетичен ефект. 

Добавете суха липа в размер на 1 супена лъжица цвят към 200 мл вода (около една чаша). Затворете го плътно или още по добре - увийте го с кърпа и оставете да се запари в продължение на 20-25 минути. Пием и се наслаждаваме.

3. Чай от мащерка

Мащерката успокоява нервната система и помага за облекчаване на симптомите на стрес; помага за възстановяване на силата при обща преумора; облекчава спазмите, има релаксиращ ефект; подобрява паметта и повишава имунитета. Билката мащерка има противовъзпалителни, зарастващи рани и бактерицидни свойства; Използва се като отхрачващо, потогонно, диуретично и аналгетично средство.

4. Зелен чай

Зеленият чай е енергийна и витаминна напитка, която дава тласък на бодрост и има благоприятен ефект върху имунната система на човека. Той може да предотврати появата на хронични заболявания и да подобри благосъстоянието. Зелените чайове имат антибактериални, антивирусни и противогъбични ефекти. Ползите от зеления чай за организма се дължат на химикалите и съединенията, които го съставят. 

5. Чай от лайка 

Противовъзпалителните свойства на лайката са отдавна известни. Веществата, съдържащи се в това растение, потискат растежа на бактериите в организма и по този начин могат да предотвратят различни видове заболявания и да активират имунната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com