5-те емоции, влияещи върху здравословното ни състояние

2384
5-те емоции, влияещи върху здравословното ни състояние
Снимка: iStock

Емоционалното ни състояние има огромна роля върху нашето здраве. Всяка една емоция му повлиява и струпването на твърде много негативни емоции може да доведе до отключването на редица заболявания. Затова трябва да избягваме тези 5 чувства и да се научим да ги контролираме, за да не вземат превес над живота ни. В следващите редове вижте кои са 5-те емоции, влияещи върху здравословното ни състояние и психически, и физически. Сдобийте се и с няколко полезни съвета за тях.

Яростта

Яростта или гневът е една от най-негативните и мощни емоции. Той може и да ви се струва неконтролируем, но всъщност не е точно така. Да, овладяването му се оказва доста трудна задача, но има редица практики и упражнения, които ще ни спомогнат по пътя към целта. Гневът води до свръхпроизводство на кортизол и адреналин - хормони на стреса, повишаващи холестерола, кръвното налягане, процесите на стареене и др.

6-те най-опасни емоции за здравето и как да се справим с тях

Тревожност

Тревожността или стресът понякога може да е в нас и без да го осъзнаваме изцяло. Но това не значи, че през това време тялото ни не се повлиява негативно от него. Едни от най-честите симптоми на стреса, без да осъзнавате, че го имате, са липса на енергия, апатия, хронична умора, понижен имунитет и т.н.

Страх

Страхът е това чувство, което всеки от нас притежава и се е сблъсквал с него поне веднъж в живота си. Страхът действа като превенция от много опасности, но понякога той се появява и без ясна причина и в ситуации, които не представляват никаква опасност. Именно тези моменти, в които се появява безпричинният страх, са опасни за нашето здравословно състояние, защото ни действат изцяло негативно. Страхът също може да е причина за понижен имунитет, хронична умора, влошена памет и концентрация, демотивация, а дори и понижаване на плодовитостта.

Не дръжте да бъдете прекалено позитивни – допускането на отрицателни емоции може да ни научи на много

Тъга

Тъгата всъщност е нормална и неизбежна емоция, но тя също действа доста негативно на здравето ни. Ясно е, че няма как да останем безизразни и безчувствени при промените в живота ни, но когато й позволим да ни завладее, тя ще ни погуби. Може да се окаже причина за някои инфекции, заболявания, понижена имунна система, както и понижена дейност на защитните функции на организма. Скръбта всъщност може да причини и храносмилателни проблеми, както и физическа болка.

Срам

Срамът е наистина излишна емоция в повечето случаи. Ако сте изключително срамежливи, това ще доведе до проблеми в социален план, както и негативно въздействие върху самоувереността ви, може да отключи тревожност и депресия и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Какво да правите, ако имате тежка тахикардия (ускорен пулс)?

Топ 3 на най-непредвидимите зодии в зодиака

Защо да се отървете от токсичната връзка е добре за вас?

Компрес от лук помага за болки в петите

Тези зодии се превръщат в най-добрите съпруги - вижте кои са те

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 23 април /валутен калкулатор/

Какво да правим при предозиране с магнезий

9 цитрусови плода, които заслужават място във вашия хладилник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com