5 важни акцента от изслушването на шефа на TikTok пред Конгреса в САЩ

2010
5 важни акцента от изслушването на шефа на TikTok пред Конгреса в САЩ
Снимка: Getty Images

Главният изпълнителен директор на TikTok Шу Зи Чу бе подложен на безмилостен разпит по време на изслушване в Конгреса на САЩ този четвъртък, продължило 4 часа и половина. Както отбеляза един конгресмен, някои хора бягат маратони по-бързо от това.

Чу със сигурност ще се почувства доста зле след изнурителното даване на показания. Много изпълнителни директори на технологични компании са се изправяли пред Конгреса никак не им е лесно, включително Марк Зукърбърг.

И парламентът на Чехия забрани на депутатите да използват TikTok

Парламентът на Чехия въведе забрана за използването на разработеното в Китай мобилно приложение TikTok, съобщи Чешкото радио. Забранат...

И от страна на демократите, и от страна на републиканците нямаше никакво отстъпление. BBC извади 5 ключови момента от изслушването на Чу, дошло в момент, в който САЩ със закон опитват да забранят китайската апликация:

1. Децата на Чу не използват TikTok

В един момент от изслушването конгресменът Нанет Бараган от демократите попита Шу Зи Чу дали собствените му деца използват TikTok. Той отговори, че не ползват приложението, защото живеят в Сингапур. В тази страна версията на апликацията за деца под 13 години не е достъпна.

Чу уточни, че детската версия на приложението е налична в САЩ и той би позволил на децата си да я използват, ако са в Америка.

2. Инженерите на ByteDance в Китай имат достъп до някои данни от САЩ

Чу продължи да говори за политика, наречена "Проект Тексас", която ще съхранява всички данни в САЩ под наблюдението на американската фирма Oracle. Този проект обаче не е напълно функциониращ. Към настоящия момент Чу потвърди, че инженерите на ByteDance (компанията собственик на TikTok) в Китай имат достъп до данни от Америка.

"Ние разчитаме на глобална оперативна съвместимост, китайските инженери имат достъп до данните", каза той.

Трафикантите на хора използват TikTok, за да рекламират услугите си

Трафиканти на хора предлагат услуги по „преминаване през границата” в социалната мрежа TikTok. Умеещите да използват технол...

ОЩЕ: САЩ разследват компанията майка на TikTok за шпиониране на журналисти

Това признание подтикна демократи и републиканци да изразят гледна точка, че ако инженерите в Китай имат достъп до данни, е трудно да се разбере как китайското правителство също не би могло да разполага с тях. Най-големият страх на Европа и САЩ от TikTok е именно шпионирането от страна на властите в Пекин.

3. Директорът има акции в ByteDance

Може би най-неуспешната защита на Чу беше опитът му да дистанцира TikTok от ByteDance. Китайската компания е собственик на TikTok, а самият Чу е бил главен финансов директор на ByteDance.

При първоначалния въпрос той не пожела да каже дали притежава акции в ByteDance. Притиснат от конгресмените, в крайна сметка каза, че има, но се опита да омаловажи връзката между компаниите.

4. А какво ще кажете за Cambridge Analytica?

Чу не се обръщаше често към членовете на Конгреса, но имаше някои моменти, в които отвръщаше на ударите им - и то ефективно.

TikTok ще инвестира 1,2 млрд. евро в центрове за данни в Европа

Видеоуслугата TikTok обяви, че ще инвестира 1,2 млрд. евро в изграждането на центрове за данни в Европа. Компанията ще открие три центъ...

Когато му зададоха въпрос за използването на потребителски данни от TikTok, той отвърна: "С цялото ми уважение, американските компании нямат добри постижения с данните... Само погледнете Facebook и Cambridge Analytica".

Събирането на лична информация на потребителите на Facebook от британската компания за политически консултации Cambridge Analytica и други приложения на трети страни предизвика вълнение, когато излезе наяве през 2018 г. Така че коментарът на Чу бе доста разумен.

5. Законодателите се обединиха срещу TikTok

От самото начало критиките към TikTok бяха двустранни, но нивото на недоверие и скептицизъм от всички страни беше силно изразено. "Добре дошли в най-двупартийната комисия в Конгреса", заяви републиканският конгресмен Бъди Картър.

"Благодаря ви, господин Чу, че обединихте републиканците и демократите", добави Дан Креншоу от републиканците.

Според двете партии TikTok е заплаха за сигурността на САЩ. По-късно от TikTok се оплакаха, че при изслушването не било отделено достатъчно време за мерките на платформата за опазване на данните.

Белият дом подкрепя забраната на Tik Tok в САЩ

Белият дом приветства законопроект, който ще позволи на Съединените щати да забранят притежаваното от Китай приложение за споделяне на ...

"Членовете на комисията не споменаха днес също така: препитанието на петте милиона предприятия в TikTok или последиците от Първата поправка на Конституцията на САЩ от забраната на платформа, обичана от 150 милиона американци", заяви говорител на компанията.

TikTok очевидно харчи милиони долари за агресивно лобиране във Вашингтон. След днешния ден ще трябва да похарчат много повече.

Китай заяви, че "категорично ще се противопостави" на всяка принудителна продажба на TikTok - в първия си директен отговор на исканията на администрацията на Джо Байдън китайските собственици на приложението да продадат своя дял или да бъдат изправени пред забрана на най-важния си пазар, коментират от CNN.

Законодателите се обединиха срещу TikTok
От самото начало критиките към TikTok бяха двустранни, но нивото на недоверие и скептицизъм от всички страни беше силно изразено.
"Добре дошли в най-двупартийната комисия в Конгреса", заяви републиканският конгресмен Бъди Картър.
"Благодаря ви, господин Чу, че обединихте републиканците и демократите", каза Дан Креншоу, републиканец.
Наистина беше нещо много важно да видиш толкова много политици, които на практика не са съгласни с нищо, да се съгласят безрезервно, че TikTok е заплаха за сигурността.
След това от TikTok се оплакаха, че не е отделено достатъчно време за мерките на платформата за опазване на данните.
"Членовете на комисията не споменаха днес също така: препитанието на петте милиона предприятия в TikTok или последиците от Първата поправка на Конституцията на САЩ от забраната на платформа, обичана от 150 милиона американци", заяви говорител на TikTok.
TikTok очевидно харчи милиони долари за агресивно лобиране във Вашингтон. Ако днешният ден е показателен, те ще трябва да похарчат много повече

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии