5 важни съвета за зимно отглеждане на лалета на перваза на прозореца

7013
5 важни съвета за зимно отглеждане на лалета на перваза на прозореца
Снимка: Bruno /Germany, Pixabay

Лалетата могат да се отглеждат на перваза на прозореца през зимата, ако следвате основните препоръки. Затова трябва да да анализираме по-подробно технологията и няколко съвета от експерти.

Как да изберем луковица?

Всеки трябва да разбере, че лалетата са геоефемироиди, които имат период на покой през лятото. Луковицата може да има различни форми.

Както показва практиката, под всяка луковица има от 1 до 6 чашевидни листа. Във всяка “пазва” може да има по един зародиш, рядко два.

Когато избирате луковица за засаждане, тя трябва да бъде внимателно прегледана. Ако има механични повреди или следи от болести, по-добре е да откажете засаждането.

Размерът на луковицата трябва да е среден. Безсмислено е да се използва твърде малък или голям посадъчен материал за зимно засаждане.

Знаете ли защо лалетата са символ на Нидерландия?

Коя саксия да избера?

Големината на саксията винаги се определя в зависимост от това колко луковици ще се отглеждат. Дълбочината на саксиите трябва да бъде от 15 до 45 сантиметра.

За отглеждане можете да използвате обикновени саксии за цветя, те са по-лесни за избор, така че не трябва да има специални проблеми в бъдеще. Важно условие: цветята не трябва да са претъпкани, в противен случай не можем да говорим за нормален растеж.

Подготовка на почвата за засаждане на лалета

Подходяща почва

При избора на почва за отглеждане на лалета трябва да се обърне специално внимание на състава. Много хора използват универсална почва за стайни растения, но тук не всичко е толкова просто. Сместа трябва да съдържа:

  • вермикулит;
  • перлит.

Някои използват почвата от своя двор. Решението може да изглежда логично, но тук си струва да обърнете внимание на условията на отглеждане. По-добре е да изберете специални смеси, тогава не трябва да възникват трудности.

Златните правила за засаждане на лалета през есента, които всеки градинар трябва да знае

Как да засадим?

Технологията на засаждане е различна от тази, с която много градинари са свикнали. Острият край на луковицата трябва да сочи нагоре. Тя трябва да се натиска внимателно, използването на сила може да счупи защитната обвивка и да предизвика различни проблеми.

Разстоянието може да бъде минимално - 2-3 сантиметра. Няма много смисъл да се прави голямо разстояние, въпреки че това няма да е грешка, ако има свободни саксии, които могат да се използват ефективно. Ако вземем предвид малките луковици, тогава дълбочината им на засаждане е до 8 сантиметра. Големите се засаждат на дълбочина 15 сантиметра.

Как да се грижим?

В момента няма специални правила за грижа за лалетата. Достатъчно е да се контролира влажността на почвата и да се полива своевременно, ако ситуацията го изисква. Можете също така да следвате правилото: колкото повече луковици, толкова по-често трябва да поливате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com