НА ЖИВОВойната в Украйна

50-годишен юбилей отбеляза Ансамбъл „Дунав“ във Видин

740

Половинвековният юбилей на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ (АНПТ) бе отбелязан тази вечер с великолепен концерт. Представеният музикално-танцов спектакъл, озаглавен „Дунав – мелодия и багри“, бе посветен и на 80 години от рождението на Генчо Генчев, композитор и дългогодишен ръководител на видинския ансамбъл. Залата на Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“ се оказа тясна, за да побере всички почитатели на фолклорното изкуство, желаещи да станат част от празника и да се преклонят пред паметта на оставилия незаличима следа във фолклора на Северозапада маестро Генчев.

Първата част на концерта бе своеобразна ретроспекция на живота и творчеството на Генчо Генчев, като бяха припомнени най-важните моменти от неговата биография и приноса му за изучаването и опазването на родния фолклор. Тя завърши с представянето на филм, разказващ историята на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“, който за изминалите 50 години се превърна в една от емблемите на Видин и стана безспорен посланик на местния ни фолклор както в България, така и по света.

По време на спектакъла залата бе огласена от песните „Рано ранила Драгана“, „Менците дрънкат“, „Месечинко“, „Мари, Марийко“, „Пита ле моме вашите“, „Крайдунавски напеви“ и др., в изпълнение на талантливите солисти на Ансамбъла. Публиката се наслади и на невероятни танцови съчетания, сред които „Среща край реката“, „Ширто“, „Грънчари“, „Пролетен момински танци“, „Острокапци“, „Гъмзовяна“.

На финала с бурни аплодисменти зрителите посрещнаха на сцената ръководния и творческия екип, благодарение на който концерт-спектакълът стана факт: Юлияна Димитрова, директор на Общински културен институт „Дунав“; Дилян Митов, ръководител и диригент на АНТП „Дунав“; Димитър Карчев, хореограф; Васил Минков, концерт-майстор; Надя Христова, балет-майстор; Ягода Ванкова, гардероб; Лора Асенова, ръководител на хор „Цвят”; Георги Гаров, режисьор.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков изказа благодарност за невероятния концерт, който артистите на АНПТ "Дунав" подариха на видинската публика. „Думите са безсилни да опишат това, което изпълни сърцата на всички, събрали се в тази зала. Тези багри от гласове са неописуеми, тези невероятни ритми и танци оставят без дъх всеки един от нас! Дълбок поклон пред тези носители на българската духовност! Дълбок поклон и пред един прекрасен човек и добър приятел какъвто бе бай Генчо!“, каза видинският кмет. По случай юбилея, той връчи на директора на ОКИ „Дунав“ Юлияна Димитрова и на ръководителя и диригент на Ансамбъла Дилян Митов поздравителен адрес и почетен плакет на Община Видин.

Приветствия поднесоха още Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Мирослав Аспарухов, заместник-председател на Федерацията на българските фолклорни групи към Международната федерация на националните фолклорни федерации.

По случай празника, АНПТ „Дунав“ бе удостоен с почетна грамота и плакет от Федерацията на българските фолклорни групи. Бяха връчени и отличия от Съюза на българските музикални и танцови дейци. С Бронзова лира бяха наградени танцьорите Цветко Цветков и Милен Василев. Сребърна лира получиха гайдарът Светлин Ницов и Силви Сливенов, концерт-майстор и бивш главен художествен ръководител на Ансамбъла. Със Златна лира бе награден хореографът Цветан Лозанов. Със същото отличие посмъртно бе удостоена и първата солистка на видинския ансамбъл Мария Рангелова. Със Златна лира бе отличен също така и АНПТ „Дунав“ – за високи художествено-творчески постижения и по случай юбилея. Най-голямата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци бе връчена и на артист-оркестранта Мирослав Марков, по случай 60 години на сцена.

В знак на признателност за подарените два часа, изпълнени с магията на българския фолклор, АНПТ „Дунав“ получи цветя от министъра на културата проф. Велислав Минеков, Община Видин и още много институции и организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Видин

Акция срещу лихвари във Видин,...
В с. Градец се проведе обществено...
Община Видин организира информационна...
Община Видин ще подпомогне финансово...
Жена почина, чакайки 35 минути...
Община Видин зарадва с подаръци...
Община Видин раздава топъл обяд...
Община Видин ще вземе под внимание...
Община Видин проведе обсъждане...
Стартира данъчната кампания...
Община Видин ще заделя повече...
Община Видин закупи още техника...

Последни новини