5G ULTRA есен настъпи за абонатите в България

1776
5G ULTRA есен настъпи за абонатите в България
Снимка: iStock/Guliver

По-малко от 15 години след началото на разработките и само 3 години след дебюта си пред публика, мобилните услуги от пето поколение вече не са иновация с поглед към бъдещето. Интересът на потребителите и инвестициите на телекоми и производители на устройства превръщат 5G в „новото нормално“.

България не прави изключение. Страната ни е устойчиво в световния Топ 10 на Ookla по обща скорост на мобилния интернет, като навлизането на 5G с високата му скорост и ниско времезакъснение със сигурност е от помощ. Не е маловажно обаче и че най-доброто потребителско изживяване е това, в което не усещаме ограничения – най-вече когато говорим за скоростта.

Вече няколко месеца абонатите на A1 виждат на практика разширяващите се възможности на 5G ULTRA. Добрата новина за тях е, че ще могат да продължат да го правят цяла есен.

В първите дни на октомври A1 обяви, че продължава свободния и безплатен достъп до 5G ULTRA до края на годината. Така до 31 декември всички частни и бизнес клиенти на компанията ще могат да сърфират през мрежата от ново поколение, без ограничения на максималната скорост. За целта са необходими само абонаментен план за гласова услуга от A1, както и 5G-съвместим смартфон.


Компанията предприема тази стъпка поради големия интерес към промоцията през летните месеци. От началото на юни A1 осигури свободен достъп до 5G ULTRA за всички свои мобилни абонати. Резултатите са недвусмислени – за периода от 1 юни до 31 август 2022 г. е отчетен почти двоен (98%) ръст на активните потребители на мобилната мрежа от пето поколение. При това общият 5G трафик е нараснал с още по-висок темп.

Смартфони с поддръжка на 5G присъстват в портфолиото на повечето производители и са достъпни във всички ценови класове на пазара. A1 предлага богата гама от устройства, които са съвместими с достигащата скорост над 1,5 Gbps 5G ULTRA мрежа.

Тя достига до над 240 населени места и курорта у нас. Телекомът планира в близките седмици да разшири достъпа до 5G ULTRA, като покрие всички населени места с население над 3 хил. човека.

По актуални данни на Business Wire географското покритие на населението в България с 5G мрежи вече е 70% и ще достигне 72% до края на 2022 г. Нашата страна показва висок темп на навлизането на мрежите от пето поколение, но подобна е и световната тенденция.

В глобален мащаб се очаква броят на абонатите на 5G услуги през настоящата година да надхвърли 1 млрд. (данни на Statista), 3 години и половина след пускането на първите мрежи от този вид. За сравнение, предходното поколение 4G успя да достигне същия брой потребители за 4 години, а 3G – за 12 години.

5G е тук, за да остане при нас, а възможността за тестване, която A1 предлага, е в състояние да убеди и най-крайния скептик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com