6 необичайни причини да не изхвърляте водата от макароните

5546
6 необичайни причини да не изхвърляте водата от макароните
Снимка: Pexels

Готвачите наричат водата, в която е варена пастата, "течно злато". В процеса на готвене на брашнени продукти се отделя нишесте, така че течността става мътна. Повечето домакини я изливат в мивката, но не и готвачите.

Как да използвате водата от тестените изделия?

1. Сос

Водата може да се използва за приготвяне на сосове, които могат да преобразят всяко ястие. Нишестената течност е необходима за емулгиране, тоест свързва вода и масло. (нишестето действа като сгъстител). В резултат готвачът получава гъста консистенция. За същата цел можете да вземете вода, в която са били варени боб или ориз.

Ако не измиете пастата, тогава върху нея ще остане слой нишесте. То ще закрепи ястието с добавката, вкусът ще бъде по-хармоничен. Подходящи за паста: доматен сос, сос от сливи и песос. И този трик работи с всички.

2. Тесто

Опитните готвачи измислиха трик за приготвяне на палачинки: вместо обичайната смес към тестото се добавя нишестена течност. Палачинките, смесени с такава вода, са крехки, тънки и не залепват по тигана. От тях лесно се правят различни джобове с месо, гъби или сладък пълнеж. Вода за макаронени изделия може да се добави към всяко тесто, за да се придаде плътност и еластичност.

Класическа рецепта за макарони на фурна

3. Боб

Грах, боб, нахут се накисват предварително, за да омекнат, сваряват се по-бързо. А ако ги оставите в течността за тестени изделия, процесът на готвене ще върви по-бързо. При приготвянето на хумус, грахова каша, супено пюре се добавя и брашното с вода за получаване на кремообразна текстура.

4. Прибори за хранене

Ако ви свърши гелът за миене на съдове или предпочитате екологични домакински продукти, опитайте да използвате вода с брашно. Нишестето се справя с мазнините и загара по-добре от купените продукти. Веднага след готвене напълнете тигана, след което изплакнете на чешмата. Не загрявайте прекалено, в противен случай нишестето ще се втвърди с коричка по повърхността на съда.

5. Тор

Подобно на водата след варене на яйца, тази течност съдържа полезни вещества и минерали, които са толкова необходими за стайните цветя. Изчакайте, докато бульонът се охлади и полейте домашната оранжерия. Повторете процедурата два пъти седмично, може да се смесва с други торове. Уверете се, че водата не е твърде солена.

Ползите от нишестето

6. Спа грижи

Нишестената течност е полезна не само за растенията, но и за хората. Много блогъри за красота препоръчват да я използвате като изплакване на косата. Казват, че косата става, както в рекламата, мека и копринена. Също така отварата премахва мазния блясък, нормализира работата на мастните жлези, стеснява разширените пори на лицето. Някои домакини облекчават уморените крака с тази вода - спускат краката си в топла вана. Отокът и "потрепването" изчезват след 10 минути.

Как да се запасите с „течно злато“ за бъдеща употреба, ако не готвите тестени изделия всеки ден? Замразете водата във формички за лед, след което съхранявайте в кутия. Ако е необходимо, винаги можете да вземете няколко кубчета. Когато се добавят към супи или люти сосове, не размразявайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com