6 неволни грешки при подхранването на стайните растения

2889

Има ситуации, в които минералното или органичното подхранване на стайни растения не е от полза за растенията.

На първо място това се отнася до настъпването на есента, както и до неправилния избор на хранителни смеси за сезона. Нека поговорим за всичко по ред.

1. Цъфтеж и покой

Има растения, които изпадат в своеобразен „зимен сън“ през есента, растежът им значително се забавя, консумацията на енергия също се забавя, а в същото време се натрупват сили в подготовка на нов цикъл. През този период минералните торове, особено азотните, могат само да попречат - те ще доведат до изчерпване на жизнените сили на растението.

Но по време на цъфтежа можете и трябва да подхранвате растенията.

Поръсете болните растения с тази подправка и ще останете изненадани от резултата

2. Хранене и болести

Подхранването стимулира растежа, а ако цветето е болно или слабо, тогава трябва да му се създадат достатъчно комфортни условия, за да може да придобие сила и да се справи с болестта, а не да се подхранва.

3. Органични торове

За растения с красиви пъстри листа не се използват органични торове. Те стимулират производството на хлорофил, след което пъстрият цвят може да премине в равномерно зелено.

4. Чай с добавки

Отварата в качеството ѝ на тор може да се използва само в чиста форма. Ако съдържа аромати и багрила, те могат само да навредят на стайните растения.

Няколко стайни растения, за които не се изискват специални грижи

5. Кафе

Понякога в почвата се изсипва утайка от кафе, за да се подобри структурата ѝ. Но ако кафето се приготвя с мляко, сметана и други добавки, тогава едва ли е възможно да се говори за ползите от такъв субстрат за почвата и растенията.

6. Пресен тор

В тази форма торът е неподходящ нито за стайни, нито за градински растения. Той причинява изгаряния на кореновата система и съдържа ларви на паразитни насекоми.

Ако искате да имате прекрасни стайни растения, препоръчително е предварително да сте се запознали с особеностите им. Консултирайте се с опитни градинари как правилно да се грижите за тях. Не си позволявайте да експериментирате, защото е твърде вероятно да унищожите цветята.

Всяко растение има свои специфики, с които трябва да се съобразите. Не можете да прилагате към различни растения еднакви грижи. Така ще си навлечете само неприятности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Закъснявате със сеитбата на домати...
Никога не слагайте саксията с...
Зазимяването на петуниите ще...
Дървото на парите ще цъфти дори...
Опитните градинари винаги правят...
Защо листата на орхидеята пожълтяват...
Опитните градинари садят подправки...
8 грешки при засяване на моркови,...
Опитните градинари не забравят...
Ако орхидеята е спряла да цъфти,...
Какво е задължително да направите...
Прост трик, с който ще накарате...

Последни новини