6 видове, които трябваше да изчезнат завинаги, вместо белия носорог

25524
6 видове, които трябваше да изчезнат завинаги, вместо белия носорог
Снимка: Getty Images/Guliver

Световните агенции предадоха обща покруса от изчезването на последния северен бял носорог – 45 годишния Судан. „Вид, който живя милиони години, но не можа да преживее човечеството“, гласеше епитафията. А снимката на приведения към огромното животно медик се превърна в една от най-споделяните в социалните мрежи. Тук ще разгледаме една далеч по-красива утопия, в която едно по едно започват да изчезват други важни обществени видове. 

1. Политическата класа 

Парламентът, опакован в охранителни ленти. Провесено от прозорците траурно платно. Последният политик дава последната си пресконференция, за последно записвана от последните политически репортери. В речта си последният политик обвинява предпоследния политик, че изчезва заради него: в съседство в кулоарите предпоследният политик твърди, че ще изчезне тъкмо заради последния. Досадата – като за последно – е голяма. Накрая и двамата изчезват завинаги.

2. Сутрешният блок 

Полупразно студио. Най-много прогноза за времето. Лека и приятна музика. Никаква логорея. Журналистът си пие кафето и от време на време си доспива, щото е станал в 4 сутринта и едва гледа. От време на време влиза гост, който също си доспива, облегнат на стола. Драгият зрител за пръв път в историята посреща деня с избистрена глава и чист хоризонт. От време на време на екрана протича информационна лента, на която се изписва: „Тук-там има катастрофа, стават разни грабежи, държавата не работи, слънцето пече, нищо особено“. Идилия. 

3. Русофили и русофоби 

Би трябвало да се затрият едни други в последна триумфална и апокалиптична схватка, която след време ще бъде възхвалявана като в роман на Толкин. Необходимо е само, вместо по форумите, да бъдат събрани заедно на голям площад, а после просто един-единствен вик от мегафон да обяви нещо за Путин. Сражението ще настъпи мигновено, а и съвсем вероятното взаимно унищожение.

4. Хотелите по планините

Няма лифтове, няма бетон, няма никой. Който може, да се оправя пеша. До рилските езера успяват да стигнат само от бялото братство и изтренирани планинари. Пътят към Окото и Бъбрека не е маркиран от фасове и никой не изпробва ехото с викове: „Радооуу, ила да си направи селфи пред ей туй езеру!“

5. Феноменът „всички гледни точки“

Или казано по-точно, правото на всяка тъпотия да получи медийно внимание, понеже представлява различна гледна точка. За всеки протест има контрапротест, а всяко правилно мнение внимателно се разлага до незабележимост в море от посредствени алтернативи. Трябва да завърнем явленията към потенциала им да бъдат просто тъпи.  

6. Политкоректният език 

Трябва да влезе в списъка на мъртвите древни езици, за който просто ще се знае, че се е говорил в началото на новия милениум, благодарение на масов комформизъм и масово чувство за виктимизация на стотици онеправдани групи, разделени по стотици отличителни белези.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com