63-ма поети се борят за първото място в конкурса "Наздравица за любовта"

5034
63-ма поети се борят за първото място в конкурса "Наздравица за любовта"
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Точно 63-ма автори от цяла България са кандидатствали до момента в поетичния конкурс, обявен от община Асеновград, "Наздравица за любовта". Те са изпратили общо над 160 авторски произведения. Възможно е броят им да се увеличи, тъй като се взима предвид датата на пощенското клеймо, т.е. може участник да е изпратил творбата си в крайния срок за кандидатстване - 11.01.19 г. и следователно то да пристигне по-късно.

По регламент, участниците трябва да са пълнолетни, но средна възраст не може да бъде посочена, тъй като направление "Култура" към община Асеновград не изготвя такъв тип проучване. Националният поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта” ще се проведе за шеста поредна година. "Откакто Асеновград се помни, все вино е правил, и то хубаво. А хубавото вино се прави с много любов и вдъхновение.

Какво разказват легендите за чукането на чашите при наздравица

Запитвали ли сте се защо при наздравица чукаме чашите си? Една от легендите разказва, че в средновековието хората са чукали чашите, с ...

„Наздравица за любовта” е продължител на богатите литературни традиции на творците от града.", посочват организаторите. Именно затова, темата на конкурса е опияняващата, като лудо вино любов. Поетичното състезание е анонимно, а творбите трябва да са на български език, непубликувани в печатни или интернет издания към момента на обявяване на конкурса. Изискване е също с тях кандидатът да не е участвал в други подобни конкурси.

Официалното награждаване на най-добрите автори ще се състои на 29.01.19 г. от 17:30 ч. в Градската библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград. Произведенията ще бъдат оценявани от тричленно жури, а наградният фонд е с общ размер 1 600 лева. Победителят ще получи 500 лева. За втора награда са предвидени 400 лева, а за третото място – 300 лева. Ще бъдат връчени и две поощрителни награди по 100 лева. Ще бъде отличен и най-успешно представилият се поет от Асеновград, който ще получи 200 лева.

Паралелно с тази, се провежда и друга подобна надпревара - Международния конкурс за хумор и сатира "Голямата къща на мъдрите хора". Участието в него продължава до 21.04.19 г. Всеки, желаещ да участва, следва да изпрати до три неподписани творби на хартиен носител в голям плик, в който да постави малък плик със своите координати. Творците могат да участват с кратки форми: басни, стихотворения, фейлетони, миниатюри, епиграми и афоризми с дължина - до една машинописна страница.

Едновременно с художествените творби, е обявен и  конкурс за карикатури. Те трябва да бъдат изпращани на формат А4 и да не са повече от три за един автор. Темата на конкурса тази година е ”Аб нихило нихил фит” ("От нищото нищо не става"). Победителите от "Голямата къща на мъдрите хора" и от двете категории ще бъдат наградени с по 500 лева. За втора позиция ще бъдат връчени по 300 лева, а за трета - по 100 лева.

Кубрат кани хумористи и сатирици на национален конкурс

За дванадесети път Кубрат е домакин на конкурс „Хумор и сатира“ на пишещите и рисуващите недъзите на обществото творци. Нач...

Крайният срок за изпращане на творбите е 21.04.19 г. Те трябва да са адресирани към направление „Култура” от община Асеновград, а адресът е град Асеновград 4230, община Асеновград, площад „Академик Николай Хайтов” №9, стая 505Б. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на тържествена церемония в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” на 21.05.2019 г. от 18:00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Община Асеновград с конкурс за „Най-атрактивна коледна елха у дома“

Още 1 училище в Асеновград ще се сдобие със спортна площадка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com