НА ЖИВОВойната в Украйна

7 жалби и 66 сигнала за нарушения са получени в ЦИК

590

Към 17:30 ч. са постъпили 7 жалби и 66 сигнала. Всички са обработени. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Голяма част от тях са свързани с нарушения в социалните мрежи, има сигнали за нарушения от Секционните избирателни комисии (СИК), посочи Матева. Тя обясни, че податели на сигналите смятат за нарушение това, че има опашки пред СИК. Матева отбеляза, че има и по-сериозни – за недопускане на наблюдатели в изборното помещение. По всички сигнали се взема отношение и се прави необходимото, за да се спазват изискванията на изборния кодекс, отбеляза Матева.

Общо машините, които не работят и са по една в СИК, са 32, обяви Матева. Тя обясни, че е постъпила информация за две в Пловдив-град, където районната избирателна комисия е взела решение да бъда преустановено машинното гласуване и да се премине към хартиени бюлетини. В Стара Загора и Пазарджик за една машина има такова решение.

Най-сериозният проблем е в четеца на машините, посочи Матева. В 11 машини е преустановено машинното гласуване поради това, че четецът не работи. Следващите проблеми са свързани с принтерите или нестартираното на машината.

Всичките 755 секции извън страна работят или са работили, посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той каза, че гласуването приключва в Азия, след един час затварят избирателните секции в Турция. 

Гласовете не са загубени, каза Матева в отговор на въпрос относно повредената машина в Харманли. Тя обясни, че ако машината работи, има възможност да разпечата окончателен протокол, то това ще се случи в 20 ч.

Относно въпрос за задържан кмет в Радомирско за купуване на гласове, Матева каза, че не са подавани такива сигнали. По думите ѝ са пристигнали четири сигнала за едно и също училище в „Младост“, за една и съща секция относно това, че винаги пред нея на избори има опашка. 

Ако в 20:00 ч. пред изборното помещение има избиратели, включени в избирателния списък на тази секция, продължава гласуването и председателят ѝ събира личните им карти, обясни Матева. Тези избиратели ще могат да упражнят правото си на глас не по-късно от 21:00 ч.

Политолог: Днес се борим за европейската идентичност на България

Днес се борим за европейската идентичност на България. Това каза в изборното студио на бТВ „Новите избори 2022: Какво следва?"&nb...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Избори 2022

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям...
"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо...
"Информационно обслужване"...
Гласуването с машини уби изборната...
Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха...
Кога Радев ще свика парламента?...
Николай Събев се отказва от депутатското...
"Колко гласа имаме за Стефчо?":...
Външният министър заговори за...
Тома Биков: Управление с "Възраждане"...
Хазарта към Борисов: Извинявай,...
Какво означава "Дневникът е подправен"...

Последни новини