7 места, които не подозирахте, че са супер мръсни

3772
7 места, които не подозирахте, че са супер мръсни
Снимка: iStock/Guliver

Почистването е нещо повече от блестящите плотове и лъскави стъкла. Става дума и за това да се предпазите. Хората съжителстват с микробите, но има такива, които могат да бъдат по-опасни от други. За кои места обаче трябва да сте малко по-бдителни, за да сте сигурни, че няма да влезете в контакт с тях? И въпреки че знаете, че тоалетната ви е миризлива, и вероятно сте наясно, че телефонът и дръжките на вратите ви могат да бъдат много мръсни, експертите по обществено здраве и епидемиолозите виждат много повече бактериални огнища в типичния дом. Затова измийте ръцете си и прочетете за някои от най-подлите места, където често се крият колонии от микроби.

5 неочаквани източника на микроби и какво да правим

ПОСТАВКАТА ЗА ЧЕТКИ ЗА ЗЪБИ

Поставката за четки за зъби може да бъде най-лошият кошмар на микробиолога. Тъй като обикновено се намира близо до тоалетната, поставката за четки за зъби и четките за зъби, които съдържа, често е в радиуса на взрив на фекалните бактерии, които се разпръскват, когато пускате водата. Научно доказано е, че веднъж попаднали във въздуха, тези микроорганизми се утаяват върху всичко, което е наблизо, така че трябва да помислите и за дръжките на чешмите и други предмети за лична хигиена, оставени на плота. За да намалите гадостта, затваряйте капака преди пускане на водата и поддържайте чиста тоалетната. Съхранявайте четката си за зъби в чекмедже или шкафче за лекарства, където може да изсъхне между употребите, но няма да е толкова изложена на въздействието на замърсяванията.

Лекар съветва винаги да подсушаваме ръцете си след измиване

ГЪБИ И КЪРПИ ЗА СЪДОВЕ

Гъбата за миене е истински Ноев ковчег по отношение на разнообразието от микроорганизми, които съдържа. Като начало, средностатистическата гъба поддържа плесени и дрожди. Въпреки че мухълът има своята лоша репутация, дрождите също могат да бъдат проблемни, особено за хора, които по други причини са сериозно болни или с отслабен имунитет. Влажната гъба е идеалното място и за бактерии, които могат да включват болести, които могат да причинят треска и стомашно разстройство. Можете да поставите влажна гъба в микровълновата фурна за няколко минути или да я прекарате през съдомиялната машина, за да я дезинфекцирате. Но дори и при тези предпазни мерки трябва да я изхвърлите след една седмица. И никога не използвайте суха гъба в микровълнова фурна, защото може да се запали. В съюз с гъбата са и кърпите за съдове, които попиват всякаква мръсотия, докато бършете бъркотията и подсушавате ръцете си. Препоръчително е да взимате нова след всяка употреба. Ако това ви се струва прекалено, поне се старайте да взимате нова всеки ден.

Нови микроби на хоризонта: Най-страшните открития на 2019-та година

КОПЧЕТА И БУТОНИ НА КУХНЕНСКИТЕ УРЕДИ

Не забравяйте да включите копчетата и бутоните на уредите си, когато избърсвате кухненските повърхности. Въпреки че лесно се пренебрегват, те са магнит за микроби, тъй като ги докосваме изключително често. Експерти споделят домашен препарат в съотношение 1:1 на дестилиран бял оцет към вода или съотношение 5:100 на белина към вода за дезинфекция на зони с висока степен на замърсяване като тези.

7-те най-мръсни места в кухнята и как да ги почистваме

ЧАНТИ, ПОРТФЕЙЛИ И КЛЮЧОВЕ

Дори и старателно почистените домове са податливи на микроби, благодарение на предметите, които се докосват често и пътуват с нас по света. Обувките и мобилните телефони са сред най-очевидните виновници за пренасянето на микроби, но не забравяйте за чантата, портфейла или ключовете, които редовно обикалят от ръцете ни до колата, офиса, количката в магазина за хранителни стоки и кой знае къде още. Въпреки че металните ключове могат да се потопят в мръсна вода или да издържат на агресивни почистващи препарати, ключодържателите за автомобили изискват допълнителни грижи. Портмонетата и портфейлите, дори някои от тях от кожа с покритие, могат да издържат на алкохол върху мека кърпа. Когато се съмнявате, първо се консултирайте с производителя или тествайте на незабележимо място. Най-малкото можете да окачите чантата си на определено място до вратата или в гардероба и да избягвате да поставяте тези предмети върху кухненски плотове или други повърхности за хранене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com