7 симптома на рак при децата

2424
7 симптома на рак при децата
Снимка: Acibadem

Ракът в детска възраст без съмнение е най-лошият кошмар за всеки родител. Но вместо да се боим от кошмара, трябва да познаваме симптомите, за да можем да ги откриваме в ранен етап. Възможностите за лечение се увеличават, когато симптомите се открият и диагнозата се постави рано. Специалистът по детска хематология в болница Acibadem Altunizade в Турция проф. д-р Дженгиз Джанполат обяснява какви са симптомите на онкологичните заболявания в детска възраст и на какво трябва да обръщат внимание родителите.

1. Висока температура над 2 седмици по неизвестна причина

Децата са доста активни. Понякога обаче изглеждат изтощени. Задължително посетете лекар, ако детето изглежда уморено, анемично и поддържа висока температура за повече от две седмици без известна причина. Тези симптоми мога да бъдат признак за заболявания като левкемия и лимфом.

2. Повръщане, което продължава повече от 7 дни

Главоболие, гадене, повръщане и конвулсии могат да сигнализират за мозъчен тумор. Наред с тях, може да се наблюдават нарушения на равновесието и походката, както и парализа на лицето. Ако повръщането е с неясен произход и продължава повече от 7 дни или е придружено с главоболие, мозъкът и коремът на пациента трябва да се изследват с компютърна томография.

3. Констипация, която продължава повече от месец

Ако пациентът има констипация (запек) и това състояние продължава повече от 1 месец, без да се повлиява от класическото лечение, трябва да се направи компютърна томография на корема и таза. Образуванията в корема се проявяват чрез стомашни болки, повръщане, запек и по-рядко с чревна непроходимост. В такъв случай при децата обикновено се наблюдава известно подуване в коремната област, дори да е малко. Родителите трябва да обърнат особено внимание на такова състояние. Освен това, детето трябва да се прегледа с ултразвук, ако е налице кръв в урината.

4. Синини над коленете

Синини по краката на децата понякога обезпокояват родителите. В случай, че на крака се е появило синьо-лилаво петно, без да е налице някаква травма, това може да е индикация за заболяване на кръвта, изискващо внимание. Освен това, образувалите се петна трябва да отговарят на степента на травмата. Появата на големи лилави петна след лек удар също е рисково. Друг проблем, на който родителите трябва да обърнат внимание, е мястото, където се появяват синините. Ако са под коляното, има голям шанс да са предизвикани от травма, докато лилавите белези, които се появяват над нивото на коляното и особено върху тъкани, където няма подлежащи кости, е по-вероятно да се дължат на заболяване. Поради това родителите трябва да внимават и ако е необходимо, да следят броя и размера на синините.

5. Синини придружени с кървене от носа и венците

Синьо-лилави петна, които са повече от едно и са непропорционални на силата на удара, и които са придружени с кървене от носа и венците, са предупреждение за състояния, на които трябва да се обърне внимание.

Водещ турски уролог консултира безплатно в София

Проф. д-р Али Текин, специалист по урология и онкоурология от болници ACIBADEM в Турция, ще гостува в София за безплатни консултации на...

6. Подуване на лимфен възел

При вирусни инфекции могат да се наблюдават отоци на лимфните възли на шията на детето. Но има и лимфни възли, разположени под мишниците и в областта на слабините. Уголемяване на локалните лимфни възли, особено извън областта на шията, представлява потенциален риск от рак. Ако лимфният възел е солиден и няма болка или чувствителност, ако е прикрепен към долните тъкани и не се движи, има висок риск да е рак. Уголемен лимфен възел зад ухото, на ключиците и от вътрешната страна на ръката има голяма вероятност да бъде от злокачествен характер.

7. Болка в крака

Въпреки че болките в краката и ставите обикновено са причинени от активност или детски ревматични заболявания, те могат да бъдат свързани и с левкемия. Ако болката продължава повече от 2 седмици и се повтаря често, реагира слабо на болкоуспокояващи и води до ограничаване на движенията, определено трябва да ѝ се обърне внимание.

8. Симптомите на рак често наподобяват на други заболявания!

Историята на Богдан, който имаше мозъчен тумор

Петгодишният Богдан пристига от Сърбия в турската болница Acibadem заедно с родителите си през лятото на 2022 г., за да се лекува от мо...

Симптомите на рак в детска възраст в повечето случаи са сходни със симптомите на заболявания, които се считат за нормални в този период. Затова опитът на лекаря, който редовно преглежда детето, играе важна роля в това отношение. Най-често срещаният вид рак, който се появява по време на етапа на растеж, е острата левкемия. Тя съставлява 20-30% от раковите заболявания в детска възраст и възниква най-често между 2 и 5 години. Освен левкемията, туморите на централната нервна система се срещат най-вече по време на етапите на растеж. Невробластомът, който е тумор на надбъбречната жлеза, туморът на Вилмс, който е тумор на бъбреците, рак на меките тъкани и лимфоми, с изключение на Ходжкин, също се нареждат сред най-честите онкологични заболявания при деца.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com