7 стъпки за понижаване на кръвното налягане без хапчета

12317
7 стъпки за понижаване на кръвното налягане без хапчета
Снимка: iStock

Кръвоносната система е много чувствителна към начина на ни живот. Понякога е достатъчно да подредите храната, да увеличите физическата активност и налягането се нормализира. Но понякога нашите навици трябва да бъдат пожертвани и тук изборът играе решаваща роля: или оставете всичко както е и се запасете с хапчета за хипертония, или променете нещо в ежедневието си и може би изобщо да се справите без лекарства. Как да намалим налягането без хапчета? Какви доказани методи ще премахнат хипертонията?

Увеличете физическата активност

Научно доказано: активният начин на живот снижава риска от развитие на хипертония, понижава кръвното налягане. Ако не сте спортист, тогава само половин час упражнения всеки ден е достатъчно, за да намалите хипертонията с няколко пункта. Обикновено ходене, спорт, леко бягане, плуване, колоездене са много полезни.

Намалете излишните килограми

Наднорменото тегло представлява допълнителна тежест за сърдечно-съдовата система и тя е принудена да работи в засилен режим, така се вдига налягането върху стените на кръвоносните съдове.

Изберете бавни начини за отслабване, които се основават не на гладуване, а на здравословно хранене + физическа активност.

Ето кой вирус протича винаги с високо кръвно налягане

Намалете солените храни

Има пряка връзка между приема на сол и високото кръвно. Факт е, че натрият не позволява течността да се отделя бързо от тялото, а излишъкът му води до хипертония.

Необходимо е да се следи не само солта, която слагаме към храната лично ние, но и солта, която вече присъства в много магазинни продукти.

Създайте си навик да ядете банани

Основният враг на солта е калият. Този елемент се намира в големи количества в зрелите банани. Освен това съдържанието му е високо и в кайсиите (сушени кайсии), поради което кардиолозите, в допълнение към лекарствата, често съветват да се ядат тези плодове.

Като цяло, колкото повече зеленчуци и плодове ядете, както и зърнени храни, толкова по-ниски са показателите за налягане.

Лекар разкри нова норма за кръвното налягане

Никакъв алкохол

Ако сте решени да прогоните хипертонията, тогава алкохолът се сбогувайте с алкохола. Дори малка чаша може да предизвика рязко повишаване на налягането.

Без никотин

Първоначално пушенето провокира скокове на налягането, но с годините се формират стабилни повишени нива. Особено вредно за сърдечно-съдовата система е комбинацията от тютюнопушене и пиене на алкохол.

Намалете кофеиновите напитки

По-добре е пациентите с хипертония да се откажат напълно от кафето и черния чай, но ако кръвното не е много високо, опитайте се поне да пиете по-малко от тези напитки, особено следобед. Чудесен вариант е да пиете безкофеиново кафе, ако не искате да се лишите от удоволствието да усетите вкуса и аромата на кафето.

Тези 7 стъпки за нормализиране на налягането могат да бъдат допълнени с ваши собствени методи. В крайна сметка всяко тяло е различно. Това, което работи за един пациент, може да не работи за друг. Можете да започнете дневник, в който да записвате показателите за налягане сутрин и вечер и да наблюдавате кои провокатори на скокове са подходящи във вашия случай, за да ги избегнете след това.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно