8 грешки при засяване на моркови, които трябва да избягвате

16257

В дълбините на душата си дори най-скромният градинар мечтае неговите аграрни успехи да станат пример за съседите му на вилата.

Това не винаги е така. Понякога градинарите са откровено странни. Нека поговорим за 8 грешки, след които ще бъде по-евтино да се откажете от реколтата си от моркови веднага след сеитбата, отколкото да продължавате да влагате труд и средства за тях.

Ако не искате съседите ви да ви смятат за неудачници, не експериментирайте със засаждането на моркови. Те не харесват.това

1. Тежка почва

Кореноплодите обикновено не обичат гъстата и тежка почва. Те растат зле в нея. Колкото до моркова, той може да не поникне, а ако поникне, ще бъде крив. Същото важи и за преовлажнените и засолени почви.

2. Горещо време

Морковите не понасят високите температури. Добивите ще намалеят значително, ако се засадят в края на пролетта.

Какво може и не може да се засажда там, където растат моркови?

3. Сянка

Зеленчукът обича слънчевата светлина и не обича сянка. В противен случай разсадът е рядък.

4. Плевели

Плевелите инхибират издънките на морковите, поради което те растат крехки и безформени. От всички зеленчукови култури тази определено най-много се нуждае от плевене.

5. Суха почва

За да поникнат свежо и едновременно кълновете, морковите се засяват рано на пролет, докато почвата е още пълна с влага, след топенето на снега и пролетните дъждове.

Разкрита е ТАЙНАТА за отглеждането на богата реколта от МОРКОВИ

6. Гъстота на засаждане

Кореноплодите не понасят гъсто засаждане. Следователно, морковите, цвеклото и репичките трябва периодично да се разреждат. В противен случай, корените спират да се развиват.

7. Торове

От всички органични торове морковите не понасят само полуузрял оборски тор. Заради него растат криви и дребни плодове, появява се морковена муха.

8. Почвата

Както всички културни растения, морковите са взискателни към почвата, в която растат. Тя трябва да е плодороден слой. Тази почва се нуждае от тор на базата на азот, фосфор и калий. В допълнение към трите основни са необходими и други микроелементи.

Съобразявайки се с изброените по-горе тънкости, можете да разчитате на добра реколта от моркови. Изискванията не са толкова големи и е лесно да да се постигнат правилните условия за достатъчен добив от моркови за годината. Ако целта ви е да спечелите от нея, можете да се консултирате и със специалисти по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Засейте разсада за 5 зеленчука...
5 важни правила, които трябва...
Какво се сее през февруари - опитните...
Как да пръскате овошките през...
Цветята, които задължително...
Златен градинарски трик: Подхранвайте...
Кога се изкарват мушкатата навън...
7 стайни растения, които допринасят...
Цветето, което мирише най-силно...
Направете това сега, ако не искате...
Засаждане на чесън от скилидка...
Цветята, които да засадите до...

Последни новини