8 лесни начина за засилване на имунитета

15793
8 лесни начина за засилване на имунитета
Снимка: iStock/Guliver

Ако се разболявате често, може би причината се крие във вашия начин на живот. Вероятно винаги сте си задавали въпроса защо някои хора изобщо не се разболяват, докато други прекарват половината си живот в битка с вирусни инфекции. 

Здравото тяло има здрава имунна система. Тъй като много от бактериите в съвременния свят са резистентни на антибиотици, единствено имунитетът ще ви предпази.

За да подсилите имунитета си не е необходимо да се подлагате на сложни процедури. Това са най-простите начини за укрепване на имунната система.

1. Сън с продължителност 7- 8 часа

Лекарствата и медитацията са напълно безсмислени, ако не сте се наспали добре. Тялото ни се нуждае от почивка всяка вечер и за целта трябва да му осигурим от седем до осем часа качествен сън. Може би и повече - особено ако преди това не сте спали достатъчно.

2. Пълноценен сън

Можете да спите и 12 часа, но все още да чувствате умора. Какъв е проблемът в случая?

Обструктивна сънна апнея, кошмари, висока или ниска температура в стаята, неудобна възглавница - всичко това влошава качеството на съня.

3. Стрес

Стресът подкопава имунитета и точно като вирусите, засяга всички процеси в организма. Тревожността се трансформира в психосоматични реакции, които имат широк спектър от физически проявления.

Заложете на дихателни упражнения, билколечение, пълноценни взаимоотношения с околните и минимизиране на токсичните хора в обкръжението ви. По този начин ще намалете нивата на стрес в живота ви.

4. Здравословни храни

Зеленчуци, плодове, месо, чиста вода, набавяне на всички необходими микро и макро елементи, витамини - всичко изглежда просто. Но пакетът чипс, изяден пред телевизора, със сигурност не се вписва в концепцията за здравословно хранене.

5. Не прекалявайте

5 чая, които са богати на важни витамини

Билките ще ви помогнат за укрепване на организма преди есенно -зимния сезон на инфекция или след заболяване. Струва си да ги използвате...

Усърдието е похвално нещо, но не е добре да прекалявате в нищо. Преяждане, усилени тренировки, работа до късно, недостатъчна или непълноценна храна - избягвайте всичко това. Най-важно е да намерите златната среда.

6. Яжте ферментирали храни и приемайте пробиотици

Тайната на здравето се крие в храните, които помагат на червата да развият здрава колония от полезни бактерии. Кисело зеле, кимчи, живи кисели млека без добавки, кефир: всички те хранят свръхценния микробиом, който след това ще стане ваш лоялен защитник и съюзник. Неслучайно червата са обявени за втори мозък и не трябва да подценяваме тяхното здраве.

7. Помнете щастливите мигове в живота ви

„Не бъди тъжен“ - това е най -популярният съвет на всички времена. Всички знаем колко е трудно да се усмихнем, когато светът около нас е затънал в проблеми.

Но все пак никога не се отказвайте да търсите щастието в малките неща - вкусен чай, среща с приятелка, рисунката на дъщеря ви на хладилника, съобщение от любимия ви, уханието на цветята. Всичко това може да ви накара да забравите за лошото настроение.

Тези храни съсипват имунитета

С настъпването на есента рискът от сезонни заболявания и инфекции се увеличава. Много лекари са съгласни, че тайната на доброто здраве ...

8. Медитирайте

Дори в най-натоварения график може да отделите няколко минути за медитация. Изключете телефона си, затворете очи, заемете удобна поза и просто вдишайте, и издишайте.

9. Вървете много

Всеки ден правете поне по пет хиляди стъпки. Настройте таймера си да ви напомня, че трябва да ставате на всеки 30 минути от компютъра - може да направите поредица от клякания или просто да се поразходите. При физическа активност притокът на кислород към клетките се увеличава, а това гарантира нови червени кръвни клетки и силни мускули.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com