НА ЖИВОВойната в Украйна

86 загинали при корабокрушение на мигранти край Сирия

1273

При едно от най-смъртоносните корабокрушения в източното Средиземноморие 86 тела бяха извадени от лодка с мигранти от Ливан потъна край бреговете на Сирия, съобщиха държавните медии в събота.

Филипо Гранди, Върховният комисар на ООН за бежанците, нарече това "сърцераздирателна трагедия". Издирвателните дейности продължават, като няколко души все още са в неизвестност след потъването на лодката в четвъртък. „Броят на загиналите нарасна до 86“, каза началникът на сирийските пристанища Самер Кбрасли в събота, спрямо предишните 73 жертви, за които бе съобщено от официалната информационна агенция САНА. Най-малко 20 спасени души се възстановяват в болници в Сирия, някои са в тежко състояние, предава БГНЕС.

Ливан приютява над милион бежанци от гражданската война в Сирия, но от 2019 г. е затънал във финансова криза, определена от Световната банка като една от най-лошите в съвременността. Страната се превърна в стартова площадка за нелегална миграция, като собствените й граждани се присъединиха към сирийските и палестинските бежанци, настояващи да напуснат.

Над 450 000 палестинци са регистрирани в Ливан, според агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA.

Около 150 души са били на борда на малката лодка, която потъна край сирийското пристанище Тартус, на около 50 километра северно от ливанското пристанище Триполи, откъдето мигрантите отплаваха. Тези на борда са били предимно ливанци, сирийци и палестинци, включително деца и възрастни хора, казаха от ООН.

От 2020 г. насам Ливан наблюдава скок в броя на мигрантите, използващи неговите брегове, за да стигнат до Европа. Повечето от лодките, тръгващи от Ливан, се насочват към влизащия в ЕС остров Кипър, на около 175 километра на запад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

В Монголия протестиращи щурмуват...
Северна Корея стреля с артилерия...
Турция и Азербайджан започнаха...
Още хора търсят спасение след...
Инфлацията се забавя в Турция...
Броят на мъртвите тюлени край...
Нравствената полиция не е закрита...
Световната банка: Отровният...
Коронавирусът по света: Азия...
Нови израелски удари по ивицата...
В Казахстан се оплакват: Спряха...
Силно земетресение разлюля остров...

Последни новини