9 причини защо всички в последно време ядат сусамов тахан

27303
9 причини защо всички в последно време ядат сусамов тахан
Снимка: iStock

Сусамовият тахан е паста, приготвена от препечени, смлени сусамови семена. Има лек, орехов вкус.

Най-известен е като съставка в хумуса, но широко използван в много ястия по света, особено в средиземноморската и азиатската кухня.

Освен кулинарните си приложения, тахана предлага няколко невероятни ползи за здравето.

9 ползи за здравето от тахана

1. Силно питателен

Таханът е пълен със здравословни мазнини, витамини и минерали. Всъщност само 1 супена лъжица (15 грама) осигурява повече от 10% от дневната стойност (DV) за някои хранителни вещества.

Една супена лъжица (15 грама) сусамов тахан съдържа следното:

Калории: 90 калории

Протеин: 3 грама

Мазнини: 8 грама

Въглехидрати: 3 грама

Фибри: 1 грам

Тиамин: 13% от необходимата дневна доза

Витамин В6: 11% от необходимата дневна доза

Фосфор: 11% от необходимата дневна доза

Манган: 11% от необходимата дневна доза

Таханът е чудесен източник на фосфор и манган, като и двете играят жизненоважна роля за здравето на костите. Освен това е с високо съдържание на тиамин.

Освен това около 50% от мазнините в тахана идват от мононенаситени мастни киселини. Те имат противовъзпалителни свойства и са свързани с намален риск от хронични заболявания.

2. Богат на антиоксиданти

Сусамовият тахан съдържа антиоксиданти, наречени лигнани, които помагат да се предотврати увреждането на свободните радикали в тялото ви и може да намали риска от заболяване.

Храни тези храни са чудодейни, за дни пречистват черния дроб от алкохола

Свободните радикали са нестабилни съединения. Когато присъстват на високо ниво в тялото ви, те могат да повредят тъканите и да допринесат за развитието на заболявания, като диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Таханът е с особено високо съдържание на лигнан сезамин, съединение, което е показало обещаващ антиоксидант потенциал в някои изследвания на епруветки и изследвания върху животни. Например, това може да намали риска от рак и да защити черния ви дроб от увреждане на свободните радикали.

3. Може да намали риска от определени заболявания

Консумацията на сусамови семена може да намали риска от определени състояния, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Това може също да понижи рисковите ви фактори за сърдечни заболявания, включително високи нива на холестерол и триглицериди.

Едно проучване при 50 души с остеоартрит на коляното установява, че тези, които консумират 3 супени лъжици (40 грама) сусамово семе, имат значително намалени нива на холестерола, в сравнение с плацебо група.

В допълнение, диетите, богати на мононенаситени мазнини, са свързани с намален риск от развитие на диабет тип 2.

4. Може да има антибактериални свойства

Семената от тахан и сусам могат да имат антибактериални свойства поради мощните антиоксиданти, които съдържат.

Всъщност в някои страни от Централна Европа и Близкия Изток сусамовото масло се използва като домашно лекарство за рани на краката, свързани с диабет.

В едно проучване за антибактериалния капацитет на екстракт от сусамово семе, изследователите откриват, че той е ефективен срещу 77% от тестваните срещу лекарства бактериални проби.

5. Съдържа противовъзпалителни съединения

Някои съединения в тахана са силно противовъзпалителни. Въпреки че краткосрочното възпаление е здравословна и нормална реакция на нараняване, хроничното възпаление може да навреди на вашето здраве.

Проучванията върху животни са открили, че антиоксидантите със сусамово семе могат да облекчат възпалението и болката, свързани с наранявания, белодробни заболявания и ревматоиден артрит.

Сезаминът също е изследван при животни като потенциално лечение на астма, състояние, характеризиращо се с възпаление на дихателните пътища.

6. Може да укрепи централната ви нервна система

Таханът съдържа съединения, които могат да подобрят здравето на мозъка и да намалят риска от развитие на невродегенеративни заболявания като деменция.

В проучвания с епруветка е показано, че компонентите на сусамовото семе предпазват човешкия мозък и нервните клетки от увреждане на свободните радикали.

Сусамовите антиоксиданти могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, което означава, че могат да напуснат кръвообращението ви и да засегнат директно мозъка и централната ви нервна система.

7. Може да предложи противоракови ефекти

Семената от сусам също се изследват за техните потенциални противоракови ефекти.

Някои изследвания на епруветки показват, че антиоксидантите от сусамово семе спомагат за смъртта на клетки от рак на дебелото черво, белите дробове, черния дроб и гърдата.

Сезаминът и сезамолът - двата основни антиоксиданта в сусамовите семена - са проучени задълбочено за противораковия им потенциал.

И двете могат да насърчат смъртта на ракови клетки и да забавят темпа на растеж на тумора. Освен това се смята, че защитават тялото ви от увреждане на свободните радикали, което може да намали риска от рак.

8. Спомага за защитата на черния дроб и бъбреците

Таханът съдържа съединения, които могат да помогнат за предпазване на черния дроб и бъбреците от увреждане. Тези органи са отговорни за премахването на токсините и отпадъците от тялото ви.

Едно проучване при 46 души с диабет тип 2 установи, че тези, които консумират сусамово масло в продължение на 90 дни, имат подобрена функция на бъбреците и черния дроб, в сравнение с контролна група.

В допълнение, изследване в епруветка установи, че екстрактът от сусамово семе защитава чернодробните клетки на плъхове от токсичен метал, наречен ванадий.

9. Лесно се добавя към вашата диета

Таханът е лесно да се добави към вашата диета. Можете да го закупите онлайн и в повечето магазини за хранителни стоки.

Той е добре известен като основна съставка в хумуса, но също може да се добави към месо и зеленчуци.Може и да се намаже на филия.

Как да си направим тахин

Съставки

- 2 чаши (284 грама) олющени сусамови семена

- 1–2 супени лъжици масло с лек вкус, като авокадо или зехтин

Приготвяне

В голяма, суха тенджера препечете сусамовите семена на среден огън, докато станат златисти и ароматни. Свалете от котлона и оставете да се охлади.

В блендер смелете сусамовите семена. Бавно капете в масло, докато пастата достигне желаната от вас консистенция.

Препоръките варират за колко дълго можете да съхранявате пресния тахан, но повечето уебсайтове твърдят, че може безопасно да се съхранява в хладилник до един месец. Естествените масла в него могат да се отделят по време на съхранение, но това може лесно да се фиксира чрез разбъркване на тахините преди да го използвате.

Заключение

Сусамовият тахан е вкусен начин да добавите мощни антиоксиданти и здравословни мазнини към вашата диета, както и няколко витамини и минерали.

Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, като ползите за здравето му могат да включват намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания и защита на мозъчното здраве.

Освен това е много лесно да се направи у дома, като се използват само две съставки.

Таханът е просто, здравословно и ароматно допълнение към вашата диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com