9 трика, с които ще забравиш за полетната умора

2662
9 трика, с които ще забравиш за полетната умора
Снимка: iStock/Guliver

Смяна на температурата, смяна на времето – смяна в настроението. През април много хора се оплакват от пролетна умора. Понякога това състояние ни кара да усещаме липса на сили и желание да свършим елементарни неща. Добрата новина е, че можем да се преборим с пролетната умора много бързо. С тези 9 трика ще забравиш за нея:

1. Излез навън

Пролетната умора до голяма степен се влияе от психиката. Дългата зима изпразва серотониновите депа в мозъка, за да подсигури физическите ни сили през студените дни. През този сезон обаче в кръвта ни има по-голямо количество от приспиващия хормон мелатонин. Най-сигурното средство срещу пролетна умора е черпенето на слънчева светлина поне по 30 минути на ден. Самата гледка на пейзажи, изпълнени със светлина, веднага задейства образуването на серотонин. Дори и през пролетните облаци, тя е по-силна и осезаема за сетивата ни.

2. Направи си плейлист

Музиката може да действа като кофеин. Активирайки различни центрове в мозъка, тя моментално ободрява и подобрява физическата издръжливост.

3. Пий събуждащо смути

Тази вкусна напитка засилва обмяната на веществата. За две събуждащи напитки пюрирай шепа спанак, 10 ментови листа, 1 ябълка, 1 банан, малко лимонов сок и добави половин литър вода.

4. Набави си репички

Репичките са традиционно средство за справяне с пролетната умора. През този сезон те ни осигуряват много желязо, което подпомага насищането на кръвта с кислород и образуването на нови кръвни клетки. Подобрява и мускулния тонус.

Десет начина как да преодолеем пролетната умора

Неприятната и мрачна зима вече е към края си и първите признаци на пролетта вече са факт. Наред със съживяването на природата, пролетта...

5. Заложи на червено

Червените коли ни изглеждат по-бързи, а червените хапчета, като че ли действат много по-добре от белите. Психолозите имат обяснение за това явление. Яркият цвят подсъзнателно стимулира вътрешната ни енергия. Според различни проучвания той ни прави по-активни, смели и уверени. Затова, когато чувстваш спад в енергията си, облечи нещо червено и стартирай смело деня.

6. Забрави рутината

Мозъкът моментално реагира на новите положителни стимули. Той започва да произвежда хормона на щастието допамин. Още утре изпробвай нов път до офиса, а ако работиш вкъщи, излез на необичайна разходка в обедната почивка. 

7. Намали въглехидратите

Пролетната умора се отлага. Вижте защо!

Тази година състоянието на пролетна умора при хората се „отлага“ за април, заради липса на постоянно слънцегреене. Това каз...

Тялото ни има нужда от енергия, но това не означава да ядем всеки ден сладко от ягоди. Наблягай на въглехидрати предимно сутрин, но избягвай честото прекаляване с десерти. Сладките може да те карат да се чувстваш по-добре, но в дългосрочен план натоварват тялото и ни карат да се чувстваме изтощени.

8. Горе главата

Не отлагай! Време е да седнеш на бюрото в строго изправена позиция и да я задържиш. Защо? Активната мускулатура на гърба поддържа кръвообращението и не позволява силно притискане на нервните окончания. Енергията преминава безпрепятствено през тялото и ни помага да бъдем по-съсредоточени. За още по-добър ефект, ставай периодично от бюрото и раздвижвай ръцете и раменете.

9. Събуди се като човек

Още в третата фаза на нощния сън организмът започва да се подготвя за събуждането. Телесната температура бавно се повишава. Освобождава се кортизол, който активира физическата енергия. Един час преди събуждането сънят ни става по-лек.  Затова е хубаво да се събудим спокойно. Не скачай веднага от леглото, а си остави време да се протегнеш и да посрещнеш деня с усмивка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com