НА ЖИВОВойната в Украйна

АБРО: Агресията срещу журналисти може да провокира омраза в обществото

1552

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) осъди “цензурирането и агресията” срещу журналисти. “Противопоставяме се срещу всякакви необосновани нападки срещу медии и считаме за недопустимо поведението на лидера на ПП „Възраждане“ на пресконференция в пресклуба на БТА на 5 октомври 2022 г. Считаме, че подобно отношение вреди на демократичното развитие на българското общество и цели да подрони основни ценности, които включват и дължимото уважение към журналистическата дейност”, написаха от Асоциацията в изявление, публикувано на техния сайт.

Отчитаме, че агресивната риторика срещу медии и журналисти би могла да влияе върху общественото мнение, да създаде разделителни линии, да провокира омраза в обществото и да увреди авторитета на журналистическата дейност и медиите”, се казва още в изявлението.

Според Асоциацията ограничаването на достъпа до информация на журналисти противоречи на правовия ред и на принципите на функциониране на демократичното общество.

Ето и цялото становище на АБРО:

Противопоставяме се срещу всякакви необосновани нападки срещу медии и считаме за недопустимо поведението на лидера на ПП „Възраждане“ на пресконференция в прес-клуба на БТА на 5 октомври 2022 г.

Считаме, че подобно отношение вреди на демократичното развитие на българското общество и цели да подрони основни ценности, които включват и дължимото уважение към журналистическата дейност.

Отчитаме, че агресивната риторика срещу медии и журналисти би могла да влияе върху общественото мнение, да създаде разделителни линии, да провокира омраза в обществото и да увреди авторитета на журналистическата дейност и медиите. Ограничаването на достъпа до информация на журналисти противоречи на правовия ред и на принципите на функциониране на демократичното общество. Дейността и изявите на политическите представители следва да бъдат достъпни за медийно отразяване, за да бъде осигурена обективна и точна информация на обществото.

АБРО е независимо, неполитическо сдружение на търговските медии. Членовете на АБРО поставят основите на саморегулацията на етичната журналистика в България.

АБРО подкрепя журналистите от всички медии, когато те са обект на несправедливо отношение. Солидарността и взаимното уважение във взаимоотношенията, както между медиите, така и между професионалистите, работещи в тях, са част от етичните правила на професията.

Цензурирането под каквато и да е форма е недопустимо според българското законодателство. Редакционната независимост е основен принцип на етичната журналистика. Част от тази редакционна независимост е правото и задължението на журналиста и медията да не се поддават на политически или икономически натиск или влияния. Независимостта на медиите от личен или политически натиск позволява на обществото да бъде предоставяна пълна и проверена информация, според правилата на добрата журналистическа практика и утвърдените професионални стандарти.

СЕМ към политиците: Дръжте се цивилизовано с медиите

Съветът за електронни медии за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

"Галъп": Българите предпочитат...
Кока-Кола ХБК България бе отличена...
Kaufland е изкупил родна земеделска...
Коя е най-почтената община в България...
Доброволците, помагащи на украинския...
Диана Димитрова: Обществото...
"България в еврозоната" - контрапротестиращи...
Откриха мъжът, изчезнал на Витоша...
Спират планово шести блок на АЕЦ...
Експерт: В Европа има мълчаливо...
СГС оттегли питане до Люксембург...
Стефан Данаилов на 80: Години...

Последни новини