Политика

Адв. Петър Славов: Крайно време е за съдебен контрол върху всички актове на прокуратурата

3305
Замислете се, при сигнал за извършени престъпления от главния прокурор, кой ще е този прокурор, който ще тръгне да образува наказателно преследване и да разследва практически началника си? Това изглежда като „мисията невъзможна“ още изначално. Друг е въпросът обаче, ако съд се е произнесъл и е казал, че прокурорът е длъжен да разследва и законът го задължава да изпълни това си задължение. Ще видим дали тогава вече няма да се намерят смели прокурори, които да дръзнат да направят подобно нещо по отношение на висшестоящите в прокуратурата.

Това каза адвокат Петър Славо пред "ФАКТИ" в интервю във връзка реформата в правосъдието като обществен приоритет.

Реформата обаче не се изразява в една единствена голяма промяна на законодателството или пък в гласуване на конкретен законопроект, а в множество поправки и изменения на действащите закони. Една такава важна поправка в Наказателно-процесуалния кодекс внася за гласуване адв. Петър Славов още през 2016 година, когато е депутат в 43-тото Народно събрание. Става дума за въвеждане на съдебен контрол над отказите на прокуратурата да разследва по сигнал за престъпление.

Разговорът започва от причините, поради които изменението не беше гласуванo в 43-тото Народно събрание. „Тогава партиите, които основно наричаме партии на статуквото, отказаха да подкрепят това предложение с най-различни мотиви. Може би най-смисленият от всички беше, че това щяло много да натовари съдилищата. Това обаче не ми изглежда като сериозен аргумент, защото в края на краищата съдилищата са, за да се гарантира спазването на закона и за да могат незаконосъобразните правни актове да бъдат контролирани. Ако в даден съд, където би имало повече подобни производства, като Софийски градски или Софийски районен съд, се получава по-голямо натоварване, има начини да се помисли разпределението на подобни дела да бъде направено така, че те да се насочат и към колеги от други съдилища и да не се натоварват само магистратите от съответния съд. Тоест има решение на този проблем и затова не мога да приема като основателен аргумент това, че това би натоварило много съдилищата. Още повече какво означава това – означава, че едва ли не от прокуратурата изобилстват хиляди незаконни откази, които хората ще започнат да обжалват, като ще искат да бъдат отменяни.

Силно се надявам първо, прокуратурата, знаейки, че има подобна норма в закона, да действа много по-добросъвестно и внимателно, когато разглежда подаден сигнал за извършено престъпление и решава дали да образува или де не образува наказателно производство. Тогава ще се знае, че ако не образува, това най-вероятно ще бъде отнесено до съда, който е напълно възможно да отмени отказа на прокурора, а това не говори добре за компетентността на въпросния прокурор и за биографията му като магистрат“.

„В последните години от БСП се заявиха „за“ подобна норма. Изглежда ми напълно възможно сега подобна поправка да мине през пленарна зала. Много е важно някой да го предложи, тъй като не го виждам в законопроекта за Закона за съдебната власт, който са внесли колеги от „Демократична България“ (б.р. на изборите на 4 април и 11 юли 2011 година адв. Славов беше кандидат за народен представител от обединението)“, каза още той.

На въпроса дали към момента има заявена готовност за внасяне на поправката от народни представители, адв. Славов отговори: „Да, с мен се свързаха различни колеги, които в момента са депутати от „Демократична България“, и изразиха желание да го внесат. Тъй като те вече имат внесен законопроект за изменения на Закона за съдебната власт, може би между четенията това изменение може да бъде предложено. Точно така навремето го предложих и аз – между четенията на Закона за съдебната власт, през преходна разпоредба по отношение на Наказателно-процесуалния кодекс, където е и измененият член 213, който урежда тази материя“.

Разговорът премина към същината на предлаганата промяна и възможностите, които дава тя. „Най-просто казано в момента Наказателно-процесуалният кодекс и въобще законът казват, че прокуратурата практически има пълна свобода в решението дали да образува разследване по сигнал за извършено престъпление или не. Ако реши да откаже да образува наказателно производство, този отказ на съответния прокурор може да се обжалва пред по-горестоящия прокурор. Тоест контролът на хартия го има, но е в рамките на прокуратурата. Мисля, че на всички ни е ясно, че при строгата централизация, която има в нея, е почти безсмислено да се обжалва пред следващ и последващ прокурор, след като веднъж даден прокурор е отказал.

Смисъл би имало, ако това обжалване се отнесе до съда, който да упражни контрол по законосъобразност - да прецени дали действително подадените данни за извършено престъпление не обосновават необходимостта да се образува наказателно производство и съответно да отменят този отказ, като дадат задължително указание за образуване на наказателно преследване. Това е смисълът на предложението. На практика това са изменения в НПК в рамките на два параграфа, не е нещо сложно или обемно. Може доста бързо да бъде прието, ако има политическа воля и желание“, обясни адв. Петър Славов.

Той даде и конкретен пример за приложение на поправката, ако тя бъде приета: „Пример може да е заканата на вътрешния министър да подаде сигнал до прокуратурата за извършено престъпление от главния прокурор по доклада, който вътрешният министър чете и в парламента. Този доклад беше и основание на министъра на правосъдието да поиска във ВСС процедурата по импийчмънт на главния прокурор. Спомняме си какво се случи с тази процедура миналата седмица и как практически беше „опраскана“. Ето един нагледен пример: вътрешният министър, подавайки сигнал до прокуратурата, при отказ на фона на всички данни, които чухме – особено по отношение на неправомерно изнесените СРС-та, може да отнесе отказа до съда и нещата да придобият съвсем друга посока на развитие“.

Споменавайки изнасянето на СРС-та, адв. Петър Славов коментира темата. „Има сериозен спор между част от членовете на ВСС и огромната част от правната гилдия дали наистина правилно те са приели, че с разрешение на наблюдаващия прокурор може да се изнасят материали, събрани със специални разузнавателни средства. Нещо, което повечето юристи казват, че е абсолютно недопустимо, че не само законът го забраняваме, но е предвидена наказателна отговорност по НПК за извършилите подобно нещо“, каза той.

На въпроса дали подобна поправка според него би било приета, с оглед настоящата политическа обстановка, адв. Славов отговори: „Чуха се доста заявки от различни политически сили, че подкрепят подобно нещо. Отказът да образуват наказателно разследване по сигнал е единственият акт на прокуратурата, който не подлежи на съдебен контрол. Ако например прекратят наказателно дело, това подлежи на обжалване. Същото важи за куп други хипотези. Тази конкретна обаче – отказът да образуват наказателно преследване, не подлежи на съдебен контрол и това е така от години. Ето още един аргумент в тази посока. Доколкото имам впечатления, всички от партиите на промяната, както те се наричат, подкрепят подобна инициатива, включително от БСП, които дори са внасяли подобно нещо в 44-тия Парламент. Важно е предложението да бъде направено и да бъде гласувано“.

„Направи ми впечатление, че законопроектът, който е внесен от колеги от „Демократична България“, третира член 213 от НПК, но необяснимо защо, възпроизвежда съществуващата законова норма. Тоест отново се говори за обжалване пред горестоящия прокурор, а не пред съда. Напълно е възможно да е била допусната някаква чисто техническа грешка при изготвянето на законопроекта. Ето една възможност това бързо да бъде поправено като между четенията се внесе това предложение, което се надявам да бъде направено“, завърши адв. Петър Славов.

Зарков: Прокуратурата представлява брутална власт, когато е конструирана по този начин

Това изслушване поставя за пръв път в това Народно събрание, а със сигурност и не за последен, един въпрос, който засяга други Народни ...

Етикети:

Още от Политика

По-малко секции в Германия за изборите през ноември
Формацията на Кирил Петков и Асен Василев се регистрира в ЦИК
Маркет линкс: ГЕРБ с 8% пред БСП, 11 на сто за "Продължаваме промяната"
Лозан Панов: Не очаквайте да посоча своя наследник, както го направи Цацаров за Гешев...
Стефан Янев: Подготвяме мерки във връзка с инфлацията
Военният министър: Ще сме готови с проектобюджета преди новия парламент

Последни новини

 • Коронавирусът по света: Висока остава смъртността в Русия

  230 757 020 са отчетените заразени до момента, като 89,89 на сто от тях или 207 428 451 души са оздравели, показва статистиката на Worldometers. Жертви на заразата до момента са станали 4 730 124 души или около 2,04% от всички регистрирани случаи. Активните инфекции са над 18,5 милиона. 98 01...

 • Спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас

  Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 850 са новооткритите случаи за 22 септември, като те бележат спад с 1342 на дневна база, след като във вторник откритите случаи бяха 2192. Направени са значително по-малко тестове - 9086 (PCR и ан...

 • Съвет за всяка зодия за днес, 23 СЕПТЕМВРИ

  Овен Поставили сте си значими цели, гледайте тях, а не временните предимства, които можете да си завоювате сега. Доста Овни ще подбират сериозни сътрудници за начинанията, с такт трябва да ги привличат за подходящата работа, а и да се вслушват в техни идеи и съвети, уместни са. Класация на най-гру...

 • 12 късметчета с кафето ти за днес, 23 СЕПТЕМВРИ

  Намислете число от 1 до 12 и вижте късмета, който стои зад него. 1. Днес е началото на един безкрайно плодотворен период в живота ти. 2. Възможно е напоследък да живееш в заблуда, без да го осъзнаваш. Зодиите, които е добре да сменят работата си тази есен 3. Това, което търсиш, търси теб. 4. Дн...

 • Родена е Сюзан Валодон, френска художничка

  Сюзан Валодон (на френски: Suzanne Valadon, 23 септември 1865 – 7 април 1938) е френска художничка. През 1894 г. Валодон става първата жена-художник приета в Société Nationale des Beaux-Arts. Мари-Клементин Валодон (Marie-Clémentine Valadon) е родена в Бесине сюр Гартам, ...

 • Две трети от автомобилите у нас са на повече от 15 години

  България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357). Лидер в класацията е Люксембург с 681 пътнически автомобила...

 • Писателят Владимир Зарев с наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

  Големият български белетрист Владимир Зарев бе удостоен с наградата за духовен принос на името на Иван Вазов на гала церемония в Народния театър тази вечер. Авторът на романите „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, ...

 • Прогноза за времето - 23 септември (четвъртък)

  През следващото денонощие ще има променлива облачност и до обяд на изолирани места, главно в планините и крайните югоизточни райони ще превали. След обяд над западните райони облачността ще намалява до слънчево, а до вечерта и над централните и източните части на страната ще се изясни. Това съобщи з...

 • Пекин: COVID-19 може да е започнал в САЩ още през септември 2019 година

  Избухването на новия тип коронавирус може да е започнало в САЩ още през септември 2019 г., което е пет месеца по-рано от официалните данни на американската страна. Това се посочва в проучване на китайски учени, публикувано днес в платформата ChinaXiv, собственост на Академията на науките на Китай, п...

 • Разкриха кой и как е измислил шопската салата

  Какво е общото между гръцкото сиртаки и българската шопска салата? Че и двете са плод на оригинални хрумвания: първото е измислено в Холивуд, а второто – в българския "Балкантурист". Така поне твърдят от германските обществени радио и телевизия ARD. Според медията, гръцкият национален та...

 • Новините: Най-важното за деня, 22 септември

  Редакционният екип на Actualno.com ви предлага по-важното от деня накратко. СЪЕДИНЕНИЕТО НА СЕВЕРНА И ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ЗАВЪРШВА С ПРИЗНАВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА На 22 септември 1908 г. в старата българска столица Велико Търново се състои „Тържественото провъзгласяване на Северна и Южна България...

 • По-малко секции в Германия за изборите през ноември

  До 40 адреса извън посолства и консулства в Германия могат да имат секции за изборите през ноември. Така местата, на които сънародниците ни там ще гласуват, ще намалеят. На изборите през юли българите в Германия гласуваха спокойно и без чакане в 115 секции в 83 населени места, предава БТВ. Не така ...

 • Този симптом на диабет се проявява само през нощта

  Един от неприятните симптоми на диабет се проявява само през нощта. Според експерти това заболяване може да провокира развитието на периферна невропатия, която се проявява по време на сън като много болезнен симптом. Невропатията е увреждане на нервите. Може да се появи при диабет тип 2 поради висо...

 • Формацията на Кирил Петков и Асен Василев се регистрира в ЦИК

  Политическата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев се регистрира в Централната избирателна комисия за предстоящите парламентарни избори. "Продължаваме Промяната" ще участва като коалиция в надпреварата за 47-ото Народно събрание, след като подписа споразумение с две парт...

 • Европейската комисия подписа договор за доставката на ново лекарство с антитела

  Европейската комисия подписа договор с американска фармацевтична компания за нов препарат с антитела за лечение на коронавирус. Медикаментът вече се разглежда от Европейската агенция по лекарствата. 18 страни-членки са се включили в съвместната поръчка за покупката на над 220 хил. дози, предава Би Т...

 • Маркет линкс: ГЕРБ с 8% пред БСП, 11 на сто за "Продължаваме промяната"

  Изборите „2 в 1“ за президент и парламент ще стимулират избирателната активност. Това показват резултатите от най-новото социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. То е проведено сред 1076 лица над 18 години в страната в периода 14-...

 • За 23 години: Българските правителства са похарчили 82 млрд. лв.

  a 23 гoдини paбoтa нa дъpжaвнaтa aдминиcтpaция (oт 1998 дo 2020 г.) e пpaxocaн пyбличeн pecypc нa cтoйнocт 82 млpд. лв. Toвa пoĸaзвa изcлeдвaнeтo „Уcпexитe и пpoвaлитe нa бългapcĸитe пpaвитeлcтвa 1998-2020“, ĸoeтo aнaлизиpa paбoтaтa нa цeнтpaлнaтa aдминиcтpaция пocpeдcтвoм oдитнитe дoĸлa...

 • Тази вечер посрещаме есента

  Точно в 22:21 ч. българско време настъпва астрономическата есен. На 22 септември е т.нар. есенно равноденствие. Денят и нощта стават равни, като нощта се увеличава все повече, а денят намалява. Есента идва само в северното полукълбо, а в държавите на юг от екватора посрещат първа пролет. Астроном...

 • Синдром на компютърното зрение

    Без значение дали сме на работа или сме си у дома, ние прекарваме голяма част от времето си, тренчени в екран или монитор и очите ни прекалено се натоварват и изморяват. Особено в днешното съвревие. Нека да ви разкажем какво е синдром на компютърно зрение в настоящата стаия.   Недостатъ...

 • Дневен хороскоп за 23 септември

  Овен През този ден не драматизирайте излишно. Нито за вас, нито за другите ще е полезно. Телец През този ден рискувате да се изложите, ако не контролирате нервите си. Запазете спокойствие. Близнаци През този ден не слушайте чужди съвети. Никой друг освен Вас не знае как да се справите с вашите ...