Адвокати настояват за ясен отговор на въпроса кога ще заработи Търговският регистър

2114
Адвокати настояват за ясен отговор на въпроса кога ще заработи Търговският регистър
Снимка: iStock/Guliver

Адвокати поискаха точен срок, в който ще бъде възстановен Търговският регистър. В отворено писмо до президента, премиера и правосъдния министър близо 70 адвокати заявяват, че без Търговски регистър държавата не работи, тъй като голяма част от работата на фирмите е напълно блокирана. По думите им е недопустимо в страна с еврокомисар по дигитализация регистърът да остава недостъпен вече осми ден.

Защитниците настояват за прокурорска проверка в правосъдното министерство и отговорност от страна на правителството. Няколко часа по-късно изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, въпреки че в сряда заяви, че няма такива намерения. Сайтът на Търговския регистър пък постепенно възстановява някои функции, но регистрацията на нови фирми остава блокирана поне до следващата седмица, а от агенцията така и не дават по-конкретен срок, съобщава "Дарик".

НПО твърди: Чистят Търговския регистър, за да скрият данни за 20 млрд. лева ДДС

Сривът на Търговския регистър не е случаен, твърди гражданско движение "Боец" и предлага своето обяснение за случилото се – да бъ...

По думите на адвокат Стела Николова без Търговски регистър фирмите на практика са блокирали дейностите си, като например откриване на банкови сметки, теглене на пари и кредити, и прехвърляне на имущество. Работата и на адвокатите също е затруднена: "Връщаме клиенти, губим доходи. Нашите клиенти не могат да си обслужват банковите сметки. Не могат да си продадат МПС-тата на фирмите, не могат абсолютно никаква сделка да сключат във връзка с свой имот. Търговският оборот в страната е абсолютно спрял".

Сайтът на Търговския регистър се срина миналия петък, като едва в сряда бе възстановена малка част от функциите му, като например справките за актуално състояние на фирми и справките по ЕГН. От днес е възстановен и обменът на данни със средата за междурегистров обмен RegiX, което облекчава прехвърлянето на собственост. Остава невъзможна обаче регистрацията на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. От Агенцията по вписванията пък обещават единствено това да стане някъде през следващата седмица. Адвокатите обаче настояват за по-конкретен срок: "Аз не съм чула в друга държава подобно нещо да се случва и обясненията на правителството, че това се случва, че може да се поправи и един ден следващата седмица, незнайно кой, Търговският регистър ще заработи, не е нормална ситуация. Не може да се дават обяснения от рода "работи се", без конкретна дата и конкретен срок" .

Адвокатите настояват още за прокурорска проверка в Министерството на правосъдието и отговорност от страна на правителството. По-рано днес изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, въпреки че няколко дни по-рано обяви, че няма такива намерения.

Стела Николова определи оставката като закъсняла: "Госпожата трябваше да си поеме отговорността още първия ден и да заяви какво се случва, а не на петия ден да излиза и да казва, че се работи. Смятаме, че е редно и политическа отговорност да се появи. Г-жа Цецка Цачева да не казва, че сигурно има виновни. Вероятно има виновни, след като държавата вече осми ден е в пълен колапс. Не вярвам да има каквато и да е държава, ако ще и в третия свят, и това нещо да се случи и никой да не дава никакво обяснение. Имаме еврокомисар по дигитализацията, нямам представа как в ЕС ще приемат това събитие у нас, дали знаят, дали са информирани. Радвам се, че не се случи по време на Европредседателството, защото щяхме да станем съвсем за смях, макар че и сега сме".

БСП започва подписка за свикване на извънредно заседание на НС следващата седмица

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че от партията започват подписка за свикване на извънредно заседание на Народното събрание следва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com