Адвокатите на Асанж съдят ЦРУ и главния секретар на Тръмп

1882
Адвокатите на Асанж съдят ЦРУ и главния секретар на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Адвокатите на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж заведоха дело срещу ЦРУ и неговия бивш директор Майк Помпео, твърдейки, че са записали разговорите им и са копирали данни от техните телефони и компютри.

Адвокатите, заедно с двама журналисти, които се присъединяват към делото, са американци и твърдят, че ЦРУ е нарушило тяхната конституционна защита при поверителни разговори с Асандж, който е австралиец. Те казват, че ЦРУ е работило с охранителна фирма, наета от еквадорското посолство в Лондон, където Асандж е живял по това време, за да шпионира основателя на WikiLeaks, неговите адвокати, журналисти и други, с които той се е срещал, пише БГНЕС.

Великобритания одобри екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател одобри екстрадицията на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в САЩ, където то...

Асандж е изправен пред екстрадиране от Великобритания в САЩ, където е обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа на САЩ заради публикуване на американски военни и дипломатически досиета през 2010 г., свързани с войните в Афганистан и Ирак. Робърт Бойл, нюйоркски адвокат, представляващ ищците, заяви, че предполагаемото шпиониране на адвокатите на Асанж означава, че правото на основателя на WikiLeaks на справедлив процес "сега е опетнено, ако не и унищожено". "Записването на срещи с приятели, с адвокати и копирането на цифровата информация на неговите адвокати и приятели опетнява наказателното преследване, защото сега правителството знае съдържанието на тези комуникации. Трябва да има санкции, дори до отхвърляне на тези обвинения или оттегляне на искане за екстрадиция в отговор на тези очевидно противоконституционни действия", каза той.

Делото е заведено от адвокатите Маргарет Ратнър Кунстлер и Дебора Хърбек и журналистите Чарлз Глас и Джон Гетц. Всички те посещаваха Асандж, докато той живееше в посолството на Еквадор в Лондон, където му е дадено политическо убежище, което впоследствие бе оттеглено. В иска са посочени ЦРУ, бившият директор на ЦРУ и бившият държавен секретар на САЩ Помпео, охранителната фирма Undercover Global и нейният главен изпълнителен директор Дейвид Моралес Гилен. В него се казва, че Undercover Global, която има договор за сигурност с посолството, е снела информация от техните електронни устройства, включително комуникациите с Асандж, и я е предоставила на ЦРУ. Освен това фирмата е монтирала микрофони около посолството и е предоставила на ЦРУ записи, както и кадри от камерите за видеонаблюдение, посочва се в заведения иск. Това нарушава защитата на поверителността на гражданите на САЩ, посочиха адвокатите.

Асандж очаква решение по обжалването на британската заповед за екстрадиране в САЩ. Обвиненията, пред които е изправен, могат да доведат до присъда до 175 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com