Агент на КГБ: шеметната кариера на руския патриарх Кирил

9818
Агент на КГБ: шеметната кариера на руския патриарх Кирил
Снимка: БГНЕС

"И това ако е свят човек…" - така масовият швейцарски вестник „Блик“ коментира новината, че сегашният руски патриарх Кирил (със светско име Владимир Гундяев) през 70-те години на 20 век е бил агент на КГБ в Женева. Полицейското досие под заглавие „Монсеньор Кирил“, което се пази във федералния швейцарски архив в Берн, потвърждава отдавнашните подозрения.

Под псевдонима "Михайлов"

Патриарх Кирил: Всеки опит да се унищожи Русия ще означава край на света

Желанието на западните страни да победят Русия придоби много опасни форми, но всеки опит за осъществяването му ще означава край на свет...

Според швейцарския „Тагес-Анцайгер“ (Зонтагсцайтунг) в периода от 1969 до 1989 година във въпросното досие има 37 вписвания. След приключване на агентурната си мисия в Женева, Гундяев многократно се връща в страната. Ходи да кара ски, като веднъж дори си счупва ключицата на пистата, но върти и бизнеса на Руската православна църква с имоти и петрол.

От 1971 до 1974 година младият духовник Владимир Гундяев работи в Женева като руски представител в Световния съвет на църквите (ССЦ). В КГБ го водят под псевдоним „Михайлов“ и са му дали поръчение да шпионира ССЦ и да раздухва настроения срещу НАТО. Той събира сведения за другите членове на ССЦ и се опитва да въздейства по благоприятен начин върху отношението на САЩ и на НАТО към СССР. В полицейското досие се казва, че Гундяев е бил обект на определени „мероприятия“, но не се уточнява какви.

Швейцарски и германски медии цитират неназован свидетел от онези времена, който казва: „Предупредиха ни: пазете се от тези духовници, защото те са агенти на КГБ. В разговорите си с Кирил винаги имах чувството, че той рови за информации. Беше много любезен, но непрекъснато задаваше въпроси за емиграцията и за клира“.

Шеметна кариера

Отдавна се говори, че Гундяев е бил вербуван от КГБ още като 18-годишен. Косвено доказателство предоставя шеметната му кариера в църковната йерархия: той става дякон на 23 години, а митрополит само на 29, макар че и за двете позиции църковният канон изисква по-висока възраст. Медиите припомнят, че по време на Студената война Кирил пътува много (България е една от дестинациите му), а в Съветския съюз подобни пътешествия са възможни само с подкрепата на всесилния КГБ.

Не убивай: Кървавочервен графит срещу патриарх Кирил изникна насред Москва (ВИДЕО)

Видео с кървавочервен графит пред катедралата "Христос Спасител" в Москва се появи в интернет. Надписът на асфалта пред храма гласи "Гу...

Същото с още по-голяма сила важи за издигането му в йерархията: без одобрение от КГБ никой не може да стане митрополит в РПЦ. Специалисти твърдят пред медиите, че Гундяев винаги е умеел да „осребрява“ позицията си, използвайки както отделните хора, така и институциите като най-обикновени инструменти. По повод последните разкрития в швейцарските архиви вестник „Блик“ съобщава, че самият Кирил и РПЦ отказват коментар.

"Истински православен"

Нека да припомним, че на 6 февруари Кирил тържествено отбеляза 14-годишнината от ръкополагането си за патриарх на РПЦ и по този повод не пропусна да отправи поредната доза комплименти към президента Владимир Путин. „Той е истински християнин, но не, за да го обичат хората или да гласуват за него, той е истински православен. (…) Невинаги нашите царе са били толкова православни, колкото е нашият сегашен президент“, каза Кирил, който многократно вече е давал изричната си подкрепа за окупационната война, която Русия води срещу Украйна. Както пише „Блик“, 76-годишният патриарх е важна опора на Путин в неговата нападателна война.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com